Βαθμολογία

Στιγμές καλοκαιριού στα παράλια της Λάρισας

Το απέραντο μπλε του Αιγαίου, που προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας, στους επισκέπτες των παραλίων του νομού Λάρισας, μαγνητίζει το βλέμμα και προκαλεί τον καθένα να το απολαύσει με τον τρόπο που τον ευχαριστεί, δίνοντας πληθώρα επιλογών, κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Ψάρεμα στην παραλία, βόλτα με τη βάρκα, χαλάρωση σε μια ξαπλώστρα της αμμουδιάς με ένα βιβλίο στο χέρι, βόλτα κατά μήκος της ακροθαλασσιάς, ένα ποτό σε κάποιο μπαράκι, μπιρίμπα το βράδυ χαλαρά με την παρέα, βόλτα στον παραλιακό δρόμο για λουκουμάδες...Εικόνες καλοκαιριού, διαχρονικές στα παράλια, που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο...

Είναι μια περίοδος, που η καθημερινότητα στην πόλη έχει κουράσει και που οι περισσότεροι αναζητούν να βρεθούν και να ατενίσουν, έστω και για λίγο, για όσο διαρκέσει..., το γαλήνιο μπλε της θάλασσας, νωχελικά.Χρονιά δύσκολη και φέτος... Οι περισσότεροι πιεσμένοι από τις υποχρεώσεις, αναζητούν να δώσουν στο εαυτό τους ευκαιρίες χαλάρωσης και τα παράλια ήταν πάντα ένα καταφύγιο για πολλούς.

Μπορεί λόγω οικονομικών δυσκολιών να κατάφεραν λιγότερες μέρες από ό,τι άλλα καλοκαίρια, να τα επισκεφτούν, όμως αποτελεί τη γνωστή οδό διαφυγής τους, εκεί όπου ανακτούν τις δυνάμεις τους για να συνεχίσουν...Σχεδόν ολόκληρη η πόλη μετακομίζει εκεί τα Σαββατοκύριακα, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνει τη διαδρομή αυθημερόν και τις δύο μέρες.

Ξανά τα κουβαδάκια στο αυτοκίνητο, την ομπρέλα και τα τάπερ με το φαγητό, χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί είναι η έλξη που ασκεί η θάλασσα, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και... χαλάλι η βενζίνη.Εδώ και χρόνια επίσης παρατηρείται ότι οι Λαρισαίοι δεν αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη για εξόρμηση στα παράλια και κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας.

Ειδικά κάθε Τρίτη και Πέμπτη, όταν η αγορά είναι κλειστή η πόλη... μετακομίζει στη θάλασσα. Κάποιοι αναχωρούν για απογευματινό μπάνιο στον Αγιόκαμπο, στη Βελίκα, στο Στόμιο... και τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα φυγής προς τους Νέους Πόρους (κυρίως εφήβων), για οικονομικούς κυρίως λόγους, του φθηνού κόστους μετακίνησης με το τρένο.Από την άλλη, όσοι έχουν εξοχικά στα παράλια, οι ρυθμοί τους κινούνται διαφορετικά, καθώς η οικογένεια έχει εγκατασταθεί μόνιμα και θα πάρει ξανά τον δρόμο της επιστροφής στην πόλη, στα τέλη Αυγούστου.Οι επισκέπτες των παραλίων του νομού, συνθέτουν ένα παζλ ηλικιών με διαφορετικές ανάγκες και τρόπο ζωής, που καλύπτονται πλήρως σε όλο το μήκος των χιλιομέτρων τους.

Πηγή: Eφ. Ελευθερία
(Λένα Κισσάβου)