Βαθμολογία

Μεγαλύτερα «βάρη» σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για τα ακίνητά τους, σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι θα φορολογηθούν για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα που νομιμοποίησαν, καθώς και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα.

Τα δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανησυχούν την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πληρωμή του φόρου συμπίπτει χρονολογικά και με την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής σε επτά από πέντε δόσεις που προβλέπεται εφέτος, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί από την πορεία είσπραξης του φόρου. Στο μεταξύ αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο την Παρασκευή το απόγευμα τα πρώτα σημειώματα για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Οι υπόχρεοι μπορούν να μπουν στον προσωπικό τους λογαριασμό και να ενημερωθούν για τα ποσά που θα πληρώσουν.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι εφόσον τελικά βεβαιωθούν ποσά υψηλότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί, δηλαδή άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά να μην επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος αλλά να μπουν στο «καλάθι» των φοροελαφρύνσεων που θα εξεταστεί με την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για περισσότερους από 1.000.000 φορολογούμενους. Θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους από το περυσινό έτος, δεδομένου ότι θα φορολογηθούν για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα που νομιμοποίησαν καθώς και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα.

Τα δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τρομάζουν την κυβέρνηση δεδομένου ότι η πληρωμή του φόρου συμπίπτει χρονολογικά με την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιμήκυνση των δόσεων σε επτά από πέντε που προβλέπεται για φέτος. Βέβαια, αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών είχε προταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καταβολή του φόρου να γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου είχε απορρίψει την πρόταση αυτή δεδομένου ότι τα εκκαθαριστικά θα έφθαναν στους φορολογούμενους πριν από τις δημοτικές εκλογές. Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί και με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πριν από μερικά χρόνια όπου ξαφνικά κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους τριών ετών μαζεμένους.

Ο φόβος να μείνουν απλήρωτα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναγκάζει την κυβέρνηση να αυξήσει τις δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο το 2015. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι εφόσον τελικά βεβαιωθούν ποσά υψηλότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί δηλαδή άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά να μην επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος αλλά να μπουν στο «καλάθι» των φοροελαφρύνσεων που θα εξεταστεί με την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Για παράδειγμα ακόμα και αν βεβαιωθούν φόροι άνω των 200 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν σκέψεις αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους. Σε κάθε περίπτωση πάντως για περισσότερους από ένα εκατ. φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα:

Υψηλότερο φόρο θα κληθούν

l να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν μονοκατοικίες σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου προβλέπεται αφενός μειωμένος φόρος για το κτίσμα, αφετέρου επιβάλλεται φόρος και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, απαλλάσσονταν από τον φόρο.

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Αντίθετα λιγότερο φόρο από αυτό που κατέβαλλαν μέχρι τώρα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.

Πηγή: Εφ. Καθημερίνη
(ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ)