Βαθμολογία

Tα λάθη στο Ε9 πληρώνονται ακριβά

Ακριβά θα κοστίσουν στους φορολογουμένους λάθη και παραλείψεις, που τυχόν έκαναν κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Με βάση την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων προς τις εφορίες ενόψει της εκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όταν λείπουν στοιχεία από τη δήλωση τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή.

Για παράδειγμα, εάν ο φορολογούμενος έχει παραλείψει να συμπληρώσει τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά του, τότε ο φόρος θα υπολογιστεί με την υπόθεση ότι αυτό βρίσκεται στον 6ο όροφο. Επίσης, εάν το ακίνητο είναι συνιδιοκτησία, αλλά ο φορολογούμενος δεν έχει συμπληρώσει τα εκατοστά που έχει στην κυριότητά του, θα κληθεί να καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) σαν να έχει το 100%.

Οσοι έχουν υποπέσει σε τέτοια λάθη θα κληθούν να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο και στη συνέχεια να κάνουν τροποποιητική δήλωση, όταν ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν θα τους επιστραφεί η διαφορά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ