Βαθμολογία

Ο ΕΝΦΙΑ θα φτάσει φέτος τα 5 δισ!

Φορολογικό «άγος» που ενδεχομένως να αγγίξει ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με βάση τα ποσά που αναμένεται να βεβαιωθούν στους ιδιοκτήτες.

Αυτό προβλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στηρίζοντας τον ισχυρισμό της στον τεράστιο όγκο αυθαίρετων κτισμάτων, νομιμοποιηθέντων ημιυπαίθριων, που θα προστεθούν στη φορολογητέα ύλη του νέου φόρου.

Ενδεικτικό του όγκου των επιφανειών που αναμένεται να προστεθούν, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων έχει καταγράψει πάνω από 41 εκατ. τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών, εκ των οποίων μάλιστα το 75% έχει υλοποιηθεί σε εντός σχεδίου περιοχές. Τα σχετικά στοιχεία γνωστοποιήθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Οπως προκύπτει από τη μελέτη των εν λόγω στοιχείων, στην πλειονότητά τους, οι αυθαίρετες κατασκευές που οδεύουν προς νομιμοποίηση, αφορούν σε προσθήκες και υπερβάσεις που έχουν γίνει σε υφιστάμενα κτίσματα που διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Σταδιακά λοιπόν, τα εν λόγω τετραγωνικά μέτρα θα εντάσσονται στις διορθωτικές δηλώσεις Ε9, παράλληλα με τη διαδικασία νομιμοποίησής τους. Ηδη, για το τρέχον έτος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέθεσαν και τις τελευταίες διορθώσεις στο Ε9, καθώς η σχετική ηλεκτρονική πύλη έκλεισε χθες, 30 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ διευρύνει σημαντικά τον όγκο των ακινήτων προς φορολόγηση, συμπεριλαμβάνοντας πέραν των παραπάνω κατηγοριών ακινήτων, τόσο τα αγροτεμάχια και λοιπά οικόπεδα, όσο και τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, η επιφάνεια των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι, είναι μεγαλύτερης της προσδοκώμενης, δείγμα του ότι η αρχική εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (και εισπρακτικό στόχο της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ), είναι το λιγότερο μετριοπαθής.

Αλλωστε, φέτος θα φορολογηθούν χωρίς κάποιον μειωμένο συντελεστή και τα κενά/ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται. Μέχρι και το 2013, τα εν λόγω ακίνητα δεν φορολογούνταν, ακριβώς για τον λόγο ότι δεν ήταν ενταγμένα στο σύστημα της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η ΠΟΜΙΔΑ ζητούσε την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 50% στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, σημαντικό μέρος των οποίων είναι πλέον απαξιωμένα και δεν είναι εφικτή ούτε καν η πώλησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα κατά την ΠΟΜΙΔΑ δεν είναι το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, αλλά το τι κυρώσεις προβλέπονται για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού τους, η εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους στο υποθηκοφυλακείο, ο εκπλειστηριασμός των ακινήτων τους, η άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους προτού τα εισπράξουν από τον ενοικιαστή τους. Επίσης, σε περιπτώσεις φόρου άνω των 50.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για μη εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο, διαδικασία που προβλέπει πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Σημειωτέον ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα ταχυδρομηθούν στους ιδιοκτήτες, αλλά θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά από την 1η Αυγούστου στο taxisnet, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του μήνα. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την πρώτη εξ αυτών να είναι προγραμματισμένη για το τέλος Αυγούστου, με την καθιερωμένη έκπτωση του 1,5% για όποιον επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Νίκος Ρουσάνογλου)