Βαθμολογία

Στο Παρίσι το ραντεβού με την τρόικα

Οι επιθεωρήσεις του «Ελληνικού Προγράμματος» από τους επικεφαλής της τρόικας θα πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και όχι στην Αθήνα. Μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η επόμενη θα ξεκινήσει στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα μία «μίνι» αξιολόγηση, που θα διαρκέσει λίγες ημέρες, όχι εβδομάδες όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή βρίσκεται στη «γραμμή» Σαμαρά, ο οποίος εδώ και καιρό συζητούσε το θέμα με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι επιθεωρήσεις στην Αθήνα προκαλούν ζημιά, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι είναι μειωτικές για την κυβέρνηση και τον λαό.

Ετσι, οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς από τις 3 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Η αλλαγή τοποθεσίας επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο του ΔΝΤ.

Στόχος της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης «είναι η αποδραματοποίηση της επιθεώρησης» και «η συζήτηση με ηρεμία και ψυχραιμία των θεμάτων που θεωρούνται κλειδιά για να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος χωρίς άλλα προβλήματα», όπως ειπώθηκε στο «Εθνος».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι, οι επικεφαλής της τρόικας και οι τεχνικές επιτροπές θα μεταβούν στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπου προγραμματίζουν να μείνουν για λίγες μόνο μέρες. Το νέο μοντέλο εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Οι συναντήσεις θα γίνονται στα γραφεία του ΔΝΤ, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», έγινε αποδεκτό και το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι επηρεάζονται οι υπουργοί και ο λαός κάθε φορά που γίνεται η επιθεώρηση στην Αθήνα, και ότι αν ξεκινά η επιθεώρηση από το εξωτερικό θα ολοκληρώνεται και πιο γρήγορα. Στο Παρίσι θα μεταβούν ο κ. Χαρδούβελης, ο κ. Παπασταύρου από το γραφείο του πρωθυπουργού, και οι κ. Βρούτσης, Μητσοτάκης, Δένδιας.

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ, στο Παρίσι μέσα στον Αύγουστο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ