Βαθμολογία

Eίκοσι ημέρες πολέμου στη Γάζα

Κενές περιεχομένου αποδεικνύονται οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες για 24ωρη ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι η Χαμάς παραβίασε με ρίψη ρουκετών την προσωρινή κατάπαυση του πυρός που η ίδια ανακοίνωσε την Κυριακή, και διαμηνύει ότι στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας» και το Ισραήλ «θα λάβει οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του λαού του».

Καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αγγίζει πλέον τους 1.060, η Χαμάς εξήγγειλε 24ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από τις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής. Η ανακοίνωση ήλθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ επανέλαβε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, διακόπτοντας τη δική του 24ωρη κατάπαυση του πυρός έπειτα από νέα ρουκέτες κατά της επικράτειάς του.

Μιλώντας στο δίκτυο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ήδη παραβιάσει την εκεχειρία που η ίδια πρότεινε.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε». Και προσέθεσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».

Σε άλλη συνέντευξή του στο Fox News Sunday, ο Νετανιάχου τόνισε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες, τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ. «Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο» ανέφερε.

Ο ίδιος είπε μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Meet the Press» του δικτύου NBC ότι «μοναδική επιλογή είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου» και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είχε δηλώσει στο Reuters ότι «σε απάντηση της παρέμβασης των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ [σ.σ το Εΐντ αλ-Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού], συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00 μμ».

Περίπου 1.060 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τις 20 ημέρες που μετρά πλέον η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ αναφέρει ότι 43 στρατιώτες του και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Το Σάββατο το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε εκεχειρία 12 ωρών για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να συγκεντρώσουν προμήθειες και να περισυλλέξουν τις σορούς των νεκρών τους από τα ερείπια.

Το Ισραήλ αποφάσισε να παρατείνει την εκεχειρία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την προϋπόθεση ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να αναζητούν σήραγγες της Χαμάς που διασχίζουν τα σύνορα τις Γάζας για να τις καταστρέψουν.

Αρχικά η Χαμάς απέρριψε την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι την αποδέχεται 24ωρη κατάπαυση του πουρός λόγω του εορτασμού του Εΐντ αλ-Φιτρ, αλλά διαφαίνεται πως και αυτή τη φορά οι ανακοινώσεις τόσο του Ισραήλ, όσο και της Χαμάς, παραμένουν κενό γράμμα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ