Βαθμολογία

Τα καλά και τα κακά λιπαρά για το καλοκαίρι

Για να είναι «φιλική» προς την καρδιά και την πίεση η καλοκαιρινή διατροφή, πρέπει να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και να προσέχουμε την ποιότητα των φαγητών που καταναλώνουμε, ιδίως όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε επιβαρυντικά λιπαρά.

Αυτό τονίζει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου της Αθήνας,εξηγώντας ότι η διαδικασία της επεξεργασίας και πέψης των λιπαρών από τον οργανισμό απαιτεί την χρήση ενέργειας (θερμίδων) που μπορεί να επηρεάσουν την θερμοκρασία του.

«Αν μάλιστα κάποιος καταναλώνει κακής ποιότητας λιπαρά, όπως είναι τα κορεσμένα και τα μερικώς υδρογονωμένα (τρανς), τότε η θερμογένεση αυξάνεται ακόμα περισσότερο», τονίζει.

Όπως επισημαίνει, είναι καλά γνωστό ότι τα λίπη είναι το θρεπτικό συστατικό που διέρχεται με τον πιο αργό ρυθμό από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα η θερμογόνος δράση τους να είναι παρατεταμένη. Ωστόσο, η διάρκεια της πέψης παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με το είδος των λιπαρών, ενώ ορισμένα είναι πιο απαραίτητα στον οργανισμό από άλλα.

Στην πραγματικότητα, πιο εύπεπτα είναι τα καρδιοπροστατευτικά λιπαρά, δηλαδή τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα (συμπεριλαμβάνουν τα ωφέλιμα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα).

Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν ως κύριο εκπρόσωπο το ελαιόλαδο, ενώ υπάρχουν και στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο, ενώ τα πολυακόρεστα υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα παχιά ψάρια, τα ιχθυέλαια, το σησαμέλαιο, το φυστικέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, οι μαλακές μαργαρίνες και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, πιο δύσπεπτα είναι τα λιπαρά που επιδρούν αρνητικά στην καρδιαγγειακή υγεία και γι' αυτό συνιστάται ο δραστικός περιορισμός τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα (είναι γνωστά και ως τρανς).

Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρα, γλυκά, αλλαντικά) και σε ελάχιστα φυτικής προέλευσης, όπως το φοινικέλαιο και η καρύδα. Τα δε υδρογονωμένα υπάρχουν σε σνακ όπως τα πατατάκια και τα γαριδάκια, καθώς και σε ορισμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα και κρουασάν.

«Για τη διαφύλαξη της καρδιαγγειακής υγείας συνιστάται το 10-15% των ημερήσιων θερμίδων μας να προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά, το 10% από πολυακόρεστα και μόνο το 7% από κορεσμένα, ενώ τα τρανς δεν συνιστώνται καθόλου», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ