Βαθμολογία

Υπερ-επόπτες στις μεγάλες ΔΟΥ

Επόπτες θα... ελέγχουν τις μεγάλες εφορίες στις μεγάλες πόλεις με εντολή της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου. Ειδικότερα, θα διοριστούν υπερεπόπτες εφοριών, όμως στην πρωτοβουλία της αντιδρούν οι εφοριακοί, καθώς όπως δηλώνουν «η επιλογή γίνεται χωρίς συγκεκριμένα, μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια. Δεν μπορεί αυτές οι διαδικασίες να γίνονται με διαφάνεια στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα να παραμένει στην εποχή του Σουλτάνου που αποφασίζει και διορίζει». Παράλληλα προβλέπουν ότι ο διορισμός τους δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Με τον τρόπο αυτό, πάντως, ανοίγει και ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών γραφείων στις εφορίες κάτι που επιθυμούν διακαώς οι Γερμανοί. Μάλιστα, οι Γερμανοί εκπρόσωποι της task force κλιμακώνουν τις πιέσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει από την τρόικα, για την πρόσληψη «κυνηγών κεφαλών», οι οποίοι θα εισπράττουν τους φόρους που δεν μπορούν να συλλέξουν οι εφορίες. Προχθές, εκπρόσωπος της Κομισιόν και μέλος της task force έστειλε το μήνυμα: «Πιάστε τη φοροδιαφυγή εάν θέλετε φοροελαφρύνσεις».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 θα λειτουργήσουν οι φορολογικές περιφέρειες Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας που θα αναλάβουν την εποπτεία και την καθοδήγηση των εφοριών που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητά τους.

Έργο των εφοριακών που θα τοποθετηθούν επικεφαλής θα είναι «η εποπτεία των οικείων εφοριών, η κατανομή των επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων σε αυτές, η παρακολούθηση, η καθοδήγηση και ο έλεγχος για την υλοποίησή τους, η κατανομή των στόχων, η αξιολόγηση της απόδοσης του έργου τους και η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, με σκοπό την περαιτέρω αξιολόγησή τους».

Οι επόπτες θα υποβάλλουν και «εκθέσεις, αναφορές και προτάσεις στην ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, για θέματα λειτουργίας των εφοριών, κατανομής των πόρων τους ανά την περιφέρεια, αλλά και για τη διαχείριση, αξιολόγηση και αξιοποίηση του δυναμικού τους.

Πηγή: euro2day.gr