Βαθμολογία

Πιθανή η εξ αποστάσεως διδασκαλία από ΑΕΙ

Τη δυνατότητα να υπάρξει εξ αποστάσεως διδασκαλία για κάποια τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων και για συγκεκριμένα μαθήματα, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή.

Αιτία ο φόβος του υπουργείου ότι λόγω του νόμου για τις μεταγραφές, μπορεί να υπάρξει «ερήμωση» ορισμένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πάντως ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά.

Η εφαρμογή των μεταγραφών

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια πανεπιστήμια που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από το κύμα μετεγγραφών να ενισχυθούν οικονομικά αλλά με εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων.

Επίσης ο κ. Λοβέρδος μετέφερε στους βουλευτές την ανησυχία πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι θα βρεθούν αντιμέτωπα με φαινόμενα απερήμωσης στην Περιφέρεια και άλλων όπως το Χαροκόπειο που εκτιμά ότι θα έχει διπλάσιο αριθμό μετεγγραφών σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε όλους τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους καθώς η διάταξη δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν θα ήταν πολιτικά ορθό να αλλάζει τώρα κάτι που είχε ψηφιστεί πριν από τις εκλογές και δεν έθετε όριο μετεγγραφών για τις κατηγορίες των δικαιούχων.

Επισήμανε ωστόσο ότι η ψηφισθείσα διάταξη δεν έκανε κάποια διάκριση «ανάμεσα σε κάποιον εκατ. με τέσσερα παιδιά που το παιδί του δηλώνει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και έρχεται Αθήνα και σε κάποιον που είναι πολύτεκνος και φτωχός, δηλαδή δεν προέβλεψε κάτι αποκλειστικά για τα φτωχά εισοδήματα».

Η μεγαλύτερη κατηγορία όσων μπορούν να αξιοποιήσουν την εν λόγω διάταξη φαίνεται να είναι οι τρίτεκνοι, ωστόσο το υπουργείο που απευθύνθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορεί να αντλήσει αριθμητικά στοιχεία για τον σχεδιασμό του, εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.

Η οικονομική στήριξη για την Παιδεία

Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε επίσης αποφασισμένος να ανοίξει τη συζήτηση στη Βουλή για τα οικονομικά στην Παιδεία, καθώς, όπως τόνισε, χρήματα δεν υπάρχουν. Γι' αυτό, όπως είπε, μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκαλέσει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ώστε τα κόμματα να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης και των δυσχερειών.

Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ενημερώθηκε επίσης ότι το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα καταργείται διάταξη η οποία επιτρέπει σε πανεπιστήμια να μην δέχονται φοιτητές λόγω αναπηρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ