Βαθμολογία

Μυστήριο για τον κρατήρα στη Σιβηρία

Ένας κρατήρας διαμέτρου 80 μέτρων και βάθους 70 περίπου μέτρων ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Σιβηρία, απασχολεί έντονα τις επιστημονικές αρχές της Ρωσίας καθώς η προέλευση του αποτελεί για την ώρα μυστήριο.

Ο κρατήρας, ο οποίος το πιθανότερο είναι πως σχηματίστηκε το 2012, εντοπίστηκε στην απομακρυσμένη χερσόνησο του Γιαμάλ, το όνομα της οποίας μεταφράζεται ως “το τέλος του κόσμου”. Την περασμένη Τετάρτη μία ομάδα Ρώσων γεωλόγων επισκέφτηκε την τοποθεσία και συνέλεξε δείγματα του εδάφους, του νερού και του αέρα της περιοχής με σκοπό την αποκρυπτογράφηση του συμβάντος που δημιούργησε τον κρατήρα.

Εάν και η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό των επιστημόνων αφορούσε στην πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη στην περιοχή, πλέον οι ρωσικές υπηρεσίες δηλώνουν πως έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό και προσανατολίζονται στην πιθανότερη εκδοχή πως ο κρατήρας δημιουργήθηκε είτε από την υποχώρηση του υπεδάφους είτε από κάποια έκρηξη φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ ο ίδιος ο κρατήρας απέχει 30 χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα της χερσονήσου.

Την εκδοχή μίας έκρηξης ενισχύει το γεγονός πως τα πετρώματα στο χείλος του κρατήρα έχουν αποκτήσει μια σκουρόχρωμη όψη, ενδεικτικό πως ο σχηματισμός του συντελέστηκε υπό υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα μάλιστα με την Άννα Κουρτσάτοβα, γεωλόγο που συμμετέχει στις έρευνες, πιθανώς στο υπέδαφος της περιοχής να σχηματίστηκε ένα εκρηκτικό μείγμα από νερό, αλάτι και φυσικό αέριο το οποίο να πυροδότησε μία μεγάλη υπόγεια έκρηξη. To αλάτι προϋπάρχει στην περιοχή, αφού πριν από 10.000 χρόνια η χερσόνησος αυτή ήταν καλυμμένη από θάλασσα. Η Κουρτστάτοβα μάλιστα συνδέει το φαινόμενο και με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πως οι αυξημένες θερμοκρασίες του 2012 και του 2013 ίσως ευθύνονται για την έκρηξη.

Η ερευνητική ομάδα, αν και δεν κατόρθωσε να φθάσει έως τον πυθμένα του κρατήρα είναι πεπεισμένη πως η δημιουργία του έγινε από φυσικά αίτια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κάποιου πυραύλου ή και άλλων πιο ευφάνταστων θεωριών που αναπτύχθηκαν στο διαδίκτυο. Μια ενδιαφέρουσα πάντως θεωρία, η οποία για να επιβεβαιωθεί θα χρειαστούν περαιτέρω στοιχεία, είναι πως ο ίδιος γεωλογικός μηχανισμός που δημιούργησε τον κρατήρα ευθύνεται και για τη δημιουργία των υπόλοιπων λιμνών στην περιοχή, που θεωρείται πως δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 8.000 χρόνια.

">http://

Πηγή: shootandgoal.com