Βαθμολογία

Διατροφή και χαμηλός σίδηρος

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες αναιμίες και εμφανίζεται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες όπως τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι έγκυες και τα άτομα που βιώνουν σοβαρή απώλεια αίματος.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας και την απειλή που αυτή θέτει για την υγεία του πάσχοντος, η αντιμετώπισή της μπορεί να κυμαίνεται από τη μετάγγιση αίματος έως και τη συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου.

Κάποιες διατροφικές συμβουλές για τη γρηγορότερη αποκατάσταση της έλλειψης σιδήρου σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή φαίνονται παρακάτω:

• Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αιμικό σίδηρο όπως κόκκινο κρέας, συκώτι, πουλερικά και ψάρια.

• Αποφυγή κατανάλωσης καφέ και τσαγιού μαζί με τα γεύματα ή τουλάχιστον για μια ώρα μετά τα γεύματα.

• Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών, παράλληλα με τα γεύματα.

• Αποφυγή κατανάλωσης συμπληρωμάτων ασβεστίου ή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο παράλληλα με τα συμπληρώματα σιδήρου ή με τα γεύματα.

Πηγή: neadiatrofis.gr