Βαθμολογία

«Διαρροή» αποθεματικού στη ΔΕΥΑΛ

Σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το προσφάτως δημοσιοποιηθέν φαίνεται ότι ανέρχεται το ποσό που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια ως αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ.

Στις τράπεζες σήμερα βρίσκονται κατατεθειμένα περί τα 22 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι η ΔΕΥΑΛ έχει απολέσει, το 2012 με το PSI, περί τα 5 εκατ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είχε επενδύσει μέρος του αποθεματικού.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, η ΔΕΥΑΛ έχει στην κατοχή της χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, σε ομόλογα κλπ, που έχουν απαξιωθεί λόγω της κρίσης και που αν ρευστοποιηθεί σήμερα θα σημαίνει απώλειες της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά δηλαδή η ΔΕΥΑΛ έχει σωρεύσει την τελευταία εικοσαετία πάνω από 35 εκατομμύρια, εκ των οποίων έχει πρακτικά χάσει πάνω από το 1/3 χρημάτων. Βέβαια πάντοτε υπάρχει η ελπίδα να ανέβουν οι τιμές των «χαρτιών» μελλοντικά και να μειωθεί η ζημιά. Προφανώς δεν πρόκειται για λάθος χειρισμούς, αλλά για καταβαράθρωση που συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας.

Ωστόσο οι απώλειες αντιστοιχούν σε χρήματα των Λαρισαίων, καθώς το αποθεματικό αυξανόταν λόγω αποταμίευσης των εσόδων που προέκυπταν από το επιπρόσθετο ειδικό τέλος 80% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ.

Ειδικό τέλος που την τελευταία διετία έχει μειωθεί στα επίπεδα του 50%, επί των λογαριασμών, αποδίδοντας τώρα περί τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως στο ταμείο της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι ο «τζίρος» της ΔΕΥΑΛ κυμαίνεται στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ενώ τα χρήματα του αποθεματικού προορίζονται για την κάλυψη των δόσεων δανείων που έχει λάβει η ΔΕΥΑΛ για την εκτέλεση έργων, τα οποία διανύουν ακόμη περίοδο χάριτος, αλλά και για τη χρηματοδότηση επειγόντων έργων που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα καθώς και για τη δρομολόγηση σχεδίων ύδρευσης που θα καλύψουν τις ανάγκες της πόλης τις επόμενες δεκαετίες.

*Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του νέου δημάρχου Απ. Καλογιάννη με τον αντιπρόεδρο Κ. Καλαμπαλίκη και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως η επερχόμενη δημοτική αρχή για την κατάσταση και τους σχεδιασμούς της επιχείρησης. Ο κ. Καλογιάννης, που αναχώρησε αμέσως μετά για ολιγοήμερο ιδιωτικό ταξίδι στο εξωτερικό, απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση, εξηγώντας ότι η ενημέρωση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα τοποθετηθεί δημοσίως.

Πηγή: Εφημ. Ελευθερία
(Σωτήρης Ζαχαριάς)