Βαθμολογία

Βολιώτης δίνει τεχνογνωσία στην Airbus

Μια επαναστατική τεχνολογία που θα μπορεί να προστατεύει τους πιλότους αεροσκαφών από κινδύνους που προκαλεί η χρήση laser τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά αεροσκαφών, αναπτύσσει η εταιρία Lamda Guard του βολιώτη ερευνητή Γιώργου Παληκαρά.

Η έρευνα που αναπτύσσει η εταιρία θα αξιοποιηθεί από την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό στην εκδήλωση Airbus Innovation Days στην Τουλούζη. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται στην χρήση νανοτεχνολογίας και ειδικότερα στα νανο-δομημένα μετα-υλικά, όπως ονομάζονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενός πολύ λεπτού στρώματος υλικού το οποίο εφαρμόζεται σε διαφανείς επιφάνειες, όπως το εσωτερικό του παρμπρίζ ενός πιλοτηρίου αεροσκάφους, προκειμένου να προστατευτεί από ανεπιθύμητες πηγές φωτός που προσπαθούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό προκαλώντας προβλήματα στο οπτικό πεδίο του κυβερνήτη. Η Lamda Guard, με έδρα τον Καναδά και γραφεία στην Αγγλία, αλλά με ελληνική και δη βολιώτικη «ψυχή» τον καταγόμενο από την Νέα Ιωνία πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλό της Γιώργο Παληκαρά, συνεργάστηκε σε ερευνητικό επίπεδο με το Πανεπιστήμιο του Μόνκτον και του Νιου Μπράνσγουϊκ, δίνοντας έμφαση στο πεδίο των νανο-συνθετικών υλικών, κάτι που απέδωσε καρπούς με τη βοήθεια επενδυτών από αρκετές χώρες κυρίως όμως του Καναδά. Σε επικοινωνία του Magnesianews.gr με τον Γιώργο, ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος με την αποδοχή της έρευνας που έχει αναπτύξει εταιρία και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η επιτυχία οφείλεται στη δουλειά που γίνεται από όλα τα στελέχη αλλά κυρίως και στον συνέταιρό του Θέμο Κάλλο, ο οποίος είναι Διευθυντής Έρευνας (Chief Science Officer ) της Lamda Guard.

Τα μετα-υλικά έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να αξιοποιηθούν ιδιότητες οι οποίες δεν μπορούν να βρεθούν σε φυσικά υλικά και έχουν να κάνουν με τον τρόπο που απορροφούν, αντανακλούν και εσωκλείουν το φως. Υλικό το οποίο έχει πάχος μόλις ενός κλάσματος από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, περιέχει αρκετά στρώματα νανοδομών σχεδιασμένα με μοναδικό τρόπο ώστε να αλληλεπιδρούν με τα laser και να εκτρέπουν το φως προς άλλη κατεύθυνση από οποιαδήποτε γωνία και αν προέρχεται.

Σύμφωνα με έρευνα του FBI καταγράφηκαν σχεδόν 4.000 επιθέσεις με laser σε αεροσκάφη επί αμερικανικού εδάφους το 2013. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 1.200 % σε σύγκριση με το 2005. Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη προσανατολισμού στον κυβερνήτη κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών, όπως

Στην Airbus είμαστε συνεχώς ανοιχτοί σε νέες ιδέες που προέρχονται από τέτοιου είδους μικρομεσαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας όπως η Lamda Guard δήλωσε ο Γιαν Μπαρμπό ο Γενικός Διευθυντής Καινοτομίας της εταιρίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα εξερευνήσουμε την περίπτωση εφαρμογής αυτής της λύσης στα αεροσκάφη μας, προς όφελος των πελατών μας.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε νέα χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ από το Ατλαντικό Ταμείο Καινοτομίας (Atlantic Innovation Fund) που ανήκει στην Καναδική κυβέρνηση και στόχο έχει την προώθηση της Οικονομίας και της Ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Παληκαράς διατηρεί στενούς δεσμούς με τη γενέτειρά του το Βόλο, προς το παρόν όμως ζει με τη σύζυγό του Ναντίν στο Λονδίνο όπου και επιχειρεί. Αφού τελείωσε το σχολείο στη Ν.Ιωνία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Queen Mary. Ο Γιώργος είναι επίσης ιδρυτής της MediWiSe εταιρία η οποία αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές στον κλάδο της υγείας.

Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Έχει υποβάλλει σχέδια για δέκα πατέντες και έχει συγγράψει πάνω από 30 επιστημονικά άρθρα και εκδόσεις συνεδρίων, καθώς επίσης και δύο κεφάλαια σε βιβλίο σχετικά με την τεχνολογία των μετα-υλικών.

Πηγή: magnesianews.gr