Βαθμολογία

Τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα στη Γάζα

Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και οκτώ ημέρες στη Μέση Ανατολή με τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από τη Γάζα να κάνουν λόγο για το θάνατο τεσσάρων παιδιών. Οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες περιοχές της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ καθώς οι βομβαρδισμοί εντείνονται.

Παλαιστινιακές πηγές στη Γάζα δήλωσαν ότι τα παιδιά σκοτώθηκαν από βλήμα που ερρίφθη από ισραηλινό κανονιοφόρο. Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ αρκέστηκε να δηλώσει ότι η πληροφορία ελέγχεται, μεταδίδει το Reuters.

Εν μέσω μπαράζ ρουκετών στην ισραηλινή επικράτεια και αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς ενημέρωσε και επίσημα την Αίγυπτο ότι απορρίπτει τη διαμεσολαβητική πρόταση για ανακωχή. Το Ισραήλ μετρά πλέον τον πρώτο νεκρό της σύγκρουσης και τα θύματα στη Γάζα φθάνουν τα 207, ανάμεσά τους μωρό πέντε μηνών σε νυχτερινή επιδρομή.

Νέα ισραηλινή προειδοποίηση έχει έλθει την ίδια στιγμή προς χιλιάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική και βόρεια Γάζα καθώς οι επιδρομές συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες τις γειτονιές τους στις συνοριακές περιοχές.

Η ανακοίνωση της επίσημης απόρριψης της πρότασης της Αιγύπτου ήλθε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης διά στόματος του εκπροσώπου της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, είχαν ήδη απορρίψει από την Τρίτη τη διαμεσολαβητική πρόταση ως «παράδοση» στο Ισραήλ, συνεχίζοντας την εκτόξευση ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους.

Το αιγυπτιακό σχέδιο περιλάμβανε άμεση κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη συνομιλιών για τους όρους εκεχειρίας, περιλαμβανομένης του ανοίγματος μεθοριακών περασμάτων και χαλάρωσης του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η χαλάρωση του αποκλεισμού είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Χαμάς, εντούτοις δεν πιστεύει ότι η παρούσα ηγεσίαστην Αίγυπτο -που ανέτρεψε τη φιλική προς τη Χαμάς κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πέρυσι- μπορεί να λειτουργήσει ως δίκαιος μεσολαβητής.

Το Ισραήλ επανέλαβε τις επιδρομές έπειτα από εξάωρη διακοπή μετά την αποδοχή της πρότασης το πρωί της Τρίτης και πλέον κινείται προς κλιμάκωση.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ