Βαθμολογία

Αλλάζουν χέρια 4 γνωστά ξενοδοχεία

Η είσοδος ξένων funds στην ελληνική επιχειρηματική τουριστική αγορά, με τις πρώτες αγορές ξενοδοχείων, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα, ενώ έπονται και άλλες.

Η πρώτη μεγάλη κίνηση έγινε από το αμερικανικό fund Oaktree Capital Management, το οποίο συνάπτοντας στρατηγική συμμαχία με την ξενοδοχειακή αλυσίδα της ΣΑΝΗ απέκτησε το ξενοδοχείο Oceania Club και στη συνέχεια αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα, έναντι 17 εκατ. ευρώ, τη μονάδα Gerakina Beach στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον εκσυγχρονισμό της δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο ξενοδοχεία θα είναι η απαρχή για τη δημιουργία μίας νέας αλυσίδας πολυτελών μονάδων στη χώρα μας, καθώς το αμερικανικό fund προτίθεται να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Hδη υπάρχουν συζητήσεις για την αγορά υφιστάμενων ξενοδοχείων ή για την αγορά εκτάσεων προκειμένου να κατασκευαστούν νέες μονάδες. Η νέα αλυσίδα θα λειτουργήσει κάτω από την επωνυμία Ikos Resort. Στο πλαίσιο αυτό, το Oceania Club θα μετονομαστεί σε Ikos Oceania και το Gerakina Beach σε Ιkos Olivia.

Σε αναμονή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης βρίσκεται το επενδυτικό σχήμα της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, που αναδείχθηκε ως προτιμητέο στον σχετικό διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας. Στο εν λόγω σχήμα, πέραν των άλλων συμμετεχόντων επενδυτών, έχουν παρουσία και δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ. Το συνολικό κόστος της συναλλαγής (τίμημα και ανάληψη υποχρεώσεων) για την απόκτηση εν συνόλω του Αστέρα Βουλιαγμένης από το ξένο επενδυτικό σχήμα θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο συγκρότημα, με βάση τον τελευταίο σχεδιασμό, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ.

Αλλο ένα fund, το Europa Capital, με έδρα το Λονδίνο, αναμένει πάνω από επτά χρόνια την ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την επένδυση κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσω της εταιρείας Λοκρός στην περιοχή της Αταλάντης. Η επένδυση που θα αναπτυχθεί σε 12,5 χιλιάδες στρέμματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη κατασκευή τριών ξενοδοχείων, τριών γκολφ και τουριστικών κατοικιών. Σύμφωνα με το αναμορφωμένο σχέδιο της εταιρείας, σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 600 εκατ. ευρώ. Το επιχειρηματικό σχήμα πιστεύει ότι, αν κινηθούν ταχύτερα οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και εγκριθεί μέσα στο έτος ο χαρακτηρισμός του σχεδίου ως «Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης», η επένδυση μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2015.

Εμπρακτο ενδιαφέρον για την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά καταγράφεται και από το αμερικανικό fund της Hines, εκπρόσωποι του οποίου έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με την Τεχνική Ολυμπιακή για την αγορά του Πόρτο Καρράς. Δέλεαρ για το αμερικανικό fund αποτελούν οι περαιτέρω δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με την ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ξενοδοχειακής αγοράς, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα fund διαπραγματεύονται τα ξενοδοχεία σε τιμές ίσες με το δεκαπλάσιο των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των επιχειρήσεων. Από τη πλευρά τους, οι ξενοδόχοι, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που ο τουρισμός βρίσκεται σε έντονη άνοδο, φέρονται να ζητούν αντίτιμο 20 ή 30 φορές υψηλότερο από το EBITDA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες μεγάλου αριθμού αγοραπωλησιών.

Επίσης, ένα νέο δεδομένο που καθιστά διστακτικούς τους επενδυτές να συμφωνήσουν σε αγορές με υψηλότερες τιμές είναι το γεγονός ότι πλέον οι συντελεστές των ενισχύσεων από τον νέο επενδυτικό νόμο σε δημοφιλείς προορισμούς που υπάρχει ζήτηση για ξενοδοχεία, όπως για παράδειγμα στη Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, θα είναι μειωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Αρα οι επενδύσεις που θα χρειαστεί να υλοποιήσουν μετά την αγοραπωλησία θα έχουν εκ τω πραγμάτων υψηλότερο κόστος.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Στάθης Κουτσούνης)