Βαθμολογία

Τσουχτερά και φέτος τα καράβια

Σε ακριβό "σπορ" έχει μετατραπεί η χρήση ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, με τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά να είναι σχεδόν απλησίαστες. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, το κόστος της ακτοπλοϊκής μετακίνησης είναι ίσο ή υψηλότερο από ότι η αντίστοιχη αεροπορική. Μπορεί το κόστος των εισιτηρίων να μην είναι σημαντικά διαφοροποιημένο από τα περσινά επίπεδα, ωστόσο και οι περσινές τιμές ήταν ήδη αρκετά αυξημένες.

Στο μεταξύ, σε πολλές περιπτώσεις έχει αυξηθεί η διάρκεια των ταξιδιών, καθώς οι εταιρείες επιλέγουν να κινούν τα καράβια τους με χαμηλότερες ταχύτητες, προκειμένου να εξοικονομούν μέρος του κόστους καύσιμου.

Πόσο κοστίζουν

Το Reporter συγκέντρωσε ενδεικτικές τιμές για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου (με απόκλιση μίας ή δύο ημερών ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δρομολογίων).

-Πειραιάς – Νάξος: πρόκειται για ένα ταξίδι 5,5 ωρών περίπου. Το κόστος μετακίνησης από και προς το νησί ανέρχεται σε 68 ευρώ ανά επιβάτη και 162 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά η μετάβαση από και προς το νησί κοστίζει για έναν επιβάτη και ένα ΙΧ 232 ευρώ.

-Πειραιάς – Σίφνος: ταξίδι διάρκειας 5 ωρών και 15 λεπτών περίπου. Το κόστος μετακίνησης ανέρχεται σε 66 ευρώ (μετ' επιστροφής) για τον επιβάτη και σε 94 ευρώ για το ΙΧ. Συνολικά κοστίζει 160 ευρώ.

-Πειραιάς – Αστυπάλαια: ταξίδι διάρκειας 10 ωρών και 10 λεπτών περίπου. Το κόστος μετακίνησης ανέρχεται σε 70 ευρώ για τον επιβάτη και 148 ευρώ για το ΙΧ. Συνολικό κόστος 219 ευρώ. Αντιστοίχως το αεροπορικό ταξίδι από και προς την Αστυπάλαια κοστίζει περίπου 322 ευρώ για έναν επιβάτη και για κράτηση που έγινε 20 ημέρες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού.

-Πειραιάς – Κύθνος: ταξίδι διάρκειας 3 ώρες και 5 λεπτά περίπου. Το κόστος μετάβασης στην Κύθνο μετ' επιστροφής ανέρχεται σε 46 ευρώ για τον επιβάτη και 78 ευρώ για το ΙΧ. Συνολικό κόστος 124 ευρώ.

-Πειραιάς – Σαντορίνη: διάρκεια ταξιδιού 10 ώρες και 20 λεπτά. Το κόστος μετακίνησης από και προς την Σαντορίνη ανέρχεται σε 74 ευρώ ανά επιβάτη και 90 ευρώ για το ΙΧ. Συνολικό κόστος 226 ευρώ. Το αεροπορικό ταξίδι από και προς την Σαντορίνη κυμαίνεται μεταξύ 176,75 ευρώ και 216,55 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία κράτησης του ταξιδιού.

-Πειραιάς – Μύκονος: διάρκεια ταξιδιού 5,5 ώρες. Η τιμή του εισιτηρίου από και προς το νησί ανέρχεται σε 70 ευρώ για τον έναν επιβάτη και 168 ευρώ για το ΙΧ. Συνολικό κόστος 238 ευρώ. Η αεροπορική μετάβαση κοστίζει από 112,08 ευρώ έως 209,5 ευρώ για κρατήσεις μέχρι και 20 ημέρες πριν το ταξίδι.

Πέρα από τις τιμές των εισιτηρίων, "ψυχρολουσία" στις τσέπες των καταναλωτών προκαλούν και οι τιμές στα κυλικεία των πλοίων, καθώς όπως έχει ήδη γράψει το "R", ένα Freddo Cappuccino κοστίζει πιο ακριβά σε ένα κυλικείο πλοίου, παρά στην... Ερμού! Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο.

Προφίλ ταξιδιωτών

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αποφασίζουν τελευταία στιγμή, καθώς κάνουν κράτηση τον Ιούλιο προκειμένου να ταξιδέψουν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία του TravelPlanet24.com, φέτος οι αναζητήσεις για ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι αυξημένες κατά 25% τον Ιούλιο σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο και τον Αύγουστο, ενώ οι κρατήσεις κατά κατά τον φετινό Ιούλιο είναι κατά 38% περισσότερες από τις αντίστοιχες του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2014.

Πηγή: reporter.gr
(Χαρά Αυγερινού)