Βαθμολογία

Οι Ρώσοι θέλουν τρένα και ΟΛΘ

Το ρωσικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξέφρασε χθες στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

«Τα περιουσιακά στοιχεία του μείζονος ενδιαφέροντός μας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηροδρομικός διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία επισκευής και συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ROSCO» είπε ο κ. Γιακούνιν ο οποίος μίλησε για «αναγκαία βήματα» με στόχο μία «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τομέα μεταφορών».

Ο κ. Γιακούνιν αναφέρθηκε εκ νέου στην αναγκαιότητα παραχώρησης των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων από την πλευρά της χώρας μας, ελεύθερα από υποχρεώσεις. Επίσης εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών, σημειώνοντας ότι κατά τη διαδικασία δεν θα πρέπει να ασκούνται πιέσεις από την Ε.Ε. και την τρόικα, σχετικά με τη ρωσική συμμετοχή. Ο κ. Γιακούνιν συναντήθηκε ακόμη χθες με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Οι δύο πλευρές ωστόσο δεν γνωστοποίησαν τίποτε σχετικό με όσα διημείφθησαν μεταξύ τους.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζον Κάλαμος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί η Φλώριδα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό επενδυτή και ιδρυτή της Calamos Investments, η χώρα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία. Σημείωσε ακόμη ότι είναι διαπιστωμένη η ανάκαμψη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και προέτρεψε τις πολιτικές δυνάμεις για την ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία ευκαιριών και νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος χαρακτήρισε σημαντική την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ρευστότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, είναι προτιμότερο να αναζητηθούν δυνατότητες στις αγορές κεφαλαίων.

Πηγή: Η Καθημερινή