Βαθμολογία

Ντάισελμπλουμ: «Έχουμε ακόμη δουλειά»

«Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Σχετικά με την ευελιξία των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας σχολίασε ότι υπάρχει ήδη επαρκής ευελιξία, τόσο από προληπτικής, όσο και από διορθωτικής πλευράς ενώ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο μονό αν υλοποιούν μεταρρυθμίσεις και όχι αν απλώς τις υπόσχονται.

O κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι, πριν από λίγες ημέρες η ομάδα εργασίας του Eurogroup (euroworking group) άναψε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης της τρόικας.

«Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους».

Σχετικά με το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, αφού σχολίασε ότι υπάρχει, ήδη επαρκής ευελιξία, τόνισε ότι οι χώρες οι οποίες κινούνται εντός των κριτηρίων του Συμφώνου, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας.

Υπενθύμισε δε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε σε αρκετά κράτη-μέλη μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να διορθώσουν τυχόν ανισορροπίες. Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο, μόνο αν υλοποιούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αξιολογήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ