Βαθμολογία

Αρχίζει το ματς με την τρόϊκα

Δύο στόχους έχει το οικονομικό επιτελείο ενόψει του προσεχούς θερμού 15ημέρου με την τρόικα: να επιβεβαιώσει άλλη μία φορά ότι δεν έχει επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνηση και να προετοιμάσει το έδαφος για τα αιτήματα φοροελαφρύνσεων, τα οποία σχεδιάζει να θέσει το φθινόπωρο.

Την Πέμπτη, οι Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο «νέος» Ντέκλαν Κοστέλο (στη θέση του Ματίας Μορς) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαβούν το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών για την πρώτη τους συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη. Οι συνθήκες βοηθούν για ομαλή συνάντηση γνωριμίας. Οι τροϊκανοί δεν επισκέπτονται την Αθήνα για έλεγχο από τον οποίο εξαρτάται η εκταμίευση κάποια δόσης, αλλά για μια απλή επισκόπηση της πορείας του προγράμματος. Αλλωστε, ο Πολ Τόμσεν όπως και ο Γκίκας Χαρδούβελης την Τετάρτη και o Nτέκλαν Κοστέλο την Πέμπτη θα απευθύνουν ομιλίες σε συνέδριο του περιοδικού «Economist» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η απλή επισκόπηση κρύβει αγκάθια. Το κυριότερο είναι το κόστος που προκάλεσαν οι δικαστικές αποφάσεις για ενστόλους και δικαστικούς. Είναι βέβαιο ότι οι τροϊκανοί θα θελήσουν να μάθουν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να καλύψει αυτή την τρύπα του ενός δισ. ευρώ, που άνοιξαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να δώσει πειστική απάντηση, αν φιλοδοξεί να ανοίξει από την πλευρά της θέμα φοροελαφρύνσεων αργότερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η απάντηση αυτή θα κινείται στους εξής άξονες: τα αναδρομικά θα δοθούν σε δόσεις και σε βάθος χρόνου, για τους ενστόλους θα συμψηφιστούν οι αυξήσεις με το κοινωνικό μέρισμα και τις προαγωγές που έγιναν (σε αντίθεση με άλλους δημοσίους υπαλλήλους), ενώ το επίπεδο των μισθών δεν θα επιστρέψει ακριβώς στα επίπεδα του 2012 αλλά μάλλον λίγο χαμηλότερα. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις υποχρεώσεις που επιβάλλει στην κυβέρνηση η δικαστική απόφαση.

ΤΙ ΘΑ ΘΕΣΕΙ

Αγκάθια θα είναι και τα θέματα που αναμένεται να θέσει η τρόικα ενόψει των προσεχών υποχρεώσεων της χώρας βάσει του Μνημονίου: αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, ομαδικές απολύσεις, αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το φθινόπωρο όλα αυτά θα μπουν στη ζυγαριά μαζί με όσα αιτήματα σχεδιάζει να θέσει η κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς και, φυσικά, τη ρύθμιση του χρέους. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή θα είναι μια πράγματι δύσκολη διαπραγμάτευση που μπορεί να κρατήσει μήνες. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν, ασφαλώς, η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, για τον οποίο προβληματίζονται σοβαρά οι τροϊκανοί.

Προς το παρόν, πάντως, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα εμφανιστεί σήμερα στο Eurogroup έχοντας εκπληρώσει τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση του ενός δισ. ευρώ, ως πρώτο δείγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην υποχωρήσει στη μεταρρυθμιστική δυναμική της. Η απόφαση για εκταμίευση είναι τυπική, αφού ήδη δόθηκε το πράσινο φως κατά το EuroWorking Group την Παρασκευή. Ο Χαρδούβελης θα υποσχεθεί άλλωστε γρήγορη ολοκλήρωση των έξι επόμενων προαπαιτούμενων για το άλλο ένα δισ. ευρώ, του Ιουλίου.

Προτάσεις - αγκάθια

Αναμόρφωση του Ασφαλιστικού

Ομαδικές απολύσεις

Αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης

Μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο

Πηγή: thessalianews.gr