Βαθμολογία

Τα αναδρομικά των ενστόλων

Με φόντο τις δικαστικές αποφάσεις για επανορθώσεις στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχτεί την τρόικα, αναζητώντας «φάρμακο» για τον δημοσιονομικό «πονοκέφαλο» άνω του €1,0 δις, αλλά και να πείσει τα «γεράκια» για φορολογικές ελαφρύνσεις και περισσότερες δόσεις στον διακανονισμό οφειλών, παρενέργειες για την κοινωνική πολιτική από τον κουμπαρά του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των ένστολων να υπολογίζεται σε €650 εκατομμύρια και την τρόικα να βαράει το καμπανάκι των ισοδύναμων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα, η πληρωμή αυξήσεων και αναδρομικών να γίνει σταδιακά.

Επιπλέον συμψηφισμό μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα (37,5 εκατ.) που μοιράστηκε σε ένστολους με αποδοχές κάτω των €1500, αλλά και μισθολογικές προαγωγές ύψους €70εκατ. Έτσι δεν θα ροκανιστεί ο άσσος του πλεονάσματος που σκοπεύεται να αξιοποιηθεί για την ανακούφιση όσων τον δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Η τρόικα θα ζητήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός ακόμη δημοσιονομικού μετώπου ύψους 300 εκατομμύριων, που ενδέχεται να ανοίξει, με την δικαίωση διπλωματών, καθηγητών και νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναμένουν να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές τους. Βασικός στόχος να μην περιοριστεί η δυνατότητα κοινωνικών παροχών μόνο σε μισθολογικές επανορθώσεις. Το προγραμματισμένο ραντεβού με την τριμερή είναι για την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου.

Πηγή: antenna.gr