Βαθμολογία

Οι έξι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιουλίου έλαβε η κυβέρνηση από τους ευρωπαίους δανειστές της για να κλείσει τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της β' δόσης του 1 δισ. ευρώ. Το Eurowoking Group σε συνεδρίασή του επικύρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε την πρώτη δέσμη με τις έξι προαπαιτούμενες δράσεις.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα που αφορούν στην ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, την ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, τη ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη, την κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Ωστόσο τα δύσκολα για την Αθήνα έρχονται καθώς στη β' δέσμη των δράσεων που πρέπει να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του μήνα συμπεριλαμβάνεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την "μικρή ΔΕΗ" το οποίο έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων τόσο εκτός όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα οι έξι δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα είναι οι εξής:

Συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από την 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή την στιγμή στο ΕΤΕΑ.

Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

Ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή" ΔΕΗ καθώς και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

Κατάργηση από 1/1/2015 των κοινοτικών πόρων που χρηματοδοτούν τις εικουρικές συντάξεις Ταμείων.

Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσία για την εκδήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ αύριο Δευτέρα 7 Ιουλίου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (Eurogroup) θα συνεδριάσουν προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο της χώρας μας απέναντι στις μνημονιακές της υποχρεώσεις.

Οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο ωστόσο θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό στα μέσα της εβδομάδας επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.

Παράλληλα η εκταμίευση της δόσης θα οδηγήσει και στην αποδέσμευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αποτελεί την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: newpost.gr