Βαθμολογία

Χρήσιμες απαντήσεις για τους επιβάτες πλοίων

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, ακόμα και απόλυση προβλέπει ο νόμος για τους απεργούς (εν προκειμένω τους υπαλλήλους της ΔΕΗ) που δεν συμμορφώνονται με την απόφαση πολιτικής επιστράτευσης που τους κοινοποιείται.

Η άρνηση δε παραλαβής συνιστά αυτόφωρο αδίκημα για τους απεργούς, ενώ βέβαια υπάρχει η δυνατότητα θυροκόλλησης σε περίπτωση που δεν ανευρεθεί ο απεργός. Όλα αυτά με δεδομένο πως ξεκίνησε ήδη η διαδικασία επίδοσης σε 18.500 υπαλλήλους, η οποία σε περίπτωση άρνησής τους να τα παραλάβουν μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό δικαστικό κύμα.

Αυτά προβλέπει ο νόμος για την πολιτική επιστράτευση εργαζομένων, εν προκειμένω των υπαλλήλων της ΔΕΗ που αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι απεργοί έχουν δικαίωμα να στραφούν στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της επίταξης. Πάντως ήδη σε δυο άλλες περιπτώσεις (ιδιοκτήτες φορτηγών και εργαζόμενοι ΜΜΜ) το ΣτΕ είχε αρνηθεί να παγώσει τη διαδικασία της επιστράτευσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας που είχαν προβάλλει οι προσφεύγοντες απεργοί και δικαιώνοντας τις κυβερνήσεις.

Που στηρίζεται

Η επιστράτευση (μέτρο πλέον σύνηθες σε απεργίες στην Ελλάδα) στηρίζεται στο διάταγμα που καθορίζει μια κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης, και τέτοια θεωρείται κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Ειδικότερα, το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης, δηλαδή απεργία.

Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

Σ' όλους όσους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης», γνωστά και ως «φύλλα πορείας». Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες. Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του «φύλλου πορείας», αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του σε συνεργασία με την αστυνομία.

Χρονικό επιστρατεύσεων στην Ελλάδα

Ιδού το χρονικό των επιστρατεύσεων στην Ελλάδα:

- 1979: Επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι, όταν ως αποτέλεσμα της απεργίας τους είχαν «παραλύσει» οι τράπεζες.

- 1983: Επιστράτευση των οδηγών – ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης καθώς και πολιτική επιστράτευση των οδηγών – απεργών. (Το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, δικαίωσε την διοίκηση συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία).

- 1986: Επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

- 1994: Επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ.

- 2002: Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

- 2006: Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

- 2010: Πολιτική επιστράτευση απεργών βυτιοφόρων Δ.Χ.

- 2013: Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό.

- 2013: Πολιτική επιστράτευση απεργών ΠΝΟ και

-2013: Πολιτική επιστράτευση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.

Πηγή: capital.gr