Βαθμολογία

Απολαύστε τα θαλάσσια σπορ χωρίς απρόοπτα

Τα θαλάσσια σπορ κερδίζουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων λουόμενων. Ωστόσο, το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι οι θαλάσσιοι τραυματισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι. Το 10% των ενηλίκων τραυματίζεται λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά όταν ασχολείται με τα θαλάσσια σπορ, ενώ δεκάδες παιδιά κτυπάνε παίζοντας μέσα ή γύρω απ' το νερό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαμβάνουμε τη θάλασσα δίχως απρόοπτα.

Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποφυγή ατυχημάτων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι μόνον, σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει στο κοινό ορισμένες βασικές οδηγίες οι οποίες πρέπει απαραίτητα να τηρούνται από τους κυβερνήτες και ιδιοκτήτες μικρών σκαφών επιβατηγών, αλιευτικών, ταχυπλόων κλπ. τα οποία είναι σημαντικά σε αριθμό και ιδιαίτερα αυξάνονται κατά την θερινή περίοδο.

Γενικές συμβουλές

* Μην ασχολείστε με θαλάσσια αθλήματα εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

* Μην ασχολείστε με θαλάσσια σπορ τις ώρες που «καίει» περισσότερο ο ήλιος (12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα).

* Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί εάν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση, αν είστε υπέρβαροι ή αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα. Ειδικά οι πάσχοντες από επιληψία, στεφανιαία νόσο, διαταραχές του αίματος που προκαλούν μουδιάσματα των άκρων και κράμπες και όσοι είναι επιρρεπείς στην λιποθυμία δεν πρέπει να κάνουν καταδύσεις, ψαροντούφεκο, τζετ σκι, θαλάσσιο σκι ή ιστιοσανίδα, ενώ στην κολύμβηση και το κανό πρέπει να έχουν μαζί έναν άλλο ενήλικα.

* Ενημερωθείτε για τις τοπικές καιρικές συνθήκες και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πριν πάτε για κολύμπι, για ψάρεμα ή για οποιοδήποτε θαλάσσιο άθλημα ή δραστηριότητα. Να θυμάστε ότι οι απότομες μεταβολές του καιρού (όπως τα «μελτέμια») μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες.

* Περιορίστε τις δραστηριότητές σας κοντά στην ακτή ή έστω στις περιοχές που οριοθετούνται με σημαδούρες. Προσέξτε επίσης να μην βρίσκεστε πάνω στην ρότα των πλοίων _ οι ντόπιοι και οι αρμόδιες αρχές μπορούν να σας ενημερώσουν επ' αυτού.

* Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα πλωτό μέσο να φοράτε σωσίβιο, ανεξάρτητα από την απόσταση που πρόκειται να διανύσετε, το μέγεθος του σκάφους ή τις κολυμβητικές ικανότητές σας. Σωσίβιο χρειάζονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή αναφέρει ότι τα οκτώ στα δέκα άτομα που πνίγονται σε ατυχήματα με πλωτά μέσα, χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν φορούν σωσίβιο.

* Να θυμάστε ότι τα ρεύματα της ανοικτής θάλασσας συχνά είναι απρόβλεπτα, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να αλλάξουν απότομα κατεύθυνση. Ένα δυνατό θαλάσσιο ρεύμα μπορεί να παρασύρει και τον πιο πεπειραμένο κολυμβητή.

* Να έχετε το νου σας για ενδείξεις που προειδοποιούν ότι υπάρχει δίνη ή παλιρροιακό ρεύμα. Τέτοιες ενδείξεις είναι ο αποχρωματισμός του νερού, ο ασυνήθιστος κυματισμός, ο αφρός και η συσσώρευση θαλασσίων ακαθαρσιών στο νερό.

* Αν παγιδευτείτε σε ένα θαλάσσιο ρεύμα, αρχίστε να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή. Όταν ξεφύγετε από αυτό, θα μπορέσετε να κολυμπήσετε προς τα έξω.

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά

Για να απολαμβάνει με ασφάλεια το παιδί τις χάρες του νερού, το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) παρέχει τις εξής συμβουλές στους γονείς ή σε όποιους ενήλικες το έχουν μαζί τους στις διακοπές:

* Ποτέ μην αφήνετε το παιδί χωρίς επίβλεψη μέσα ή γύρω από το νερό.

* Μην χρησιμοποιείτε τις συσκευές επίπλευσης (όπως τα μπρατσάκια, τις φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.

* Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά την ηλικία των 4 ετών), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.

* Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι «απρόσβλητο» από τον πνιγμό, ακόμα κι αν ξέρει καλό κολύμπι. Τα μικρά παιδιά (ειδικά όσα έχουν ηλικία κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά και διαρκώς από έναν ενήλικα όταν βρίσκονται στη θάλασσα ή στην πισίνα.

* Μάθετε στο παιδί ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.

* Μάθετε στο παιδί να μην μπαίνει στο νερό, εάν δεν έχουν περάσει 4 ώρες από το φαγητό.

* Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Στην θάλασσα, οι ειδικοί συνιστούν:

* Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.

* Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.

* Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.

* Να χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης, εάν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.

* Μάθετε στο παιδί να μην μπαίνει στο νερό εάν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ιδίως όταν βρέχει), ούτε όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

* Μάθετε στο παιδί να μην κάνει βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

* Μάθετε στο παιδί να μην σπρώχνει και να μην βυθίζει τους άλλους στο νερό.

* Διδάξτε του ότι πρέπει να βγαίνει αμέσως από το νερό εάν δεν νιώθει καλά, φοβηθεί ή κρυώνει.

* Μάθετέ του να καλεί σε βοήθεια, εάν νιώσει κίνδυνο.

Για την πρόληψη των ατυχημάτων στις πισίνες, τα μέτρα προστασίας είναι:

* Αν η πισίνα είναι στο σπίτι σας, πρέπει να είναι πλήρως περιφραγμένη και να διαθέτει πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Επιπλέον, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών σε αυτήν. Καλό είναι οι πόρτες να διαθέτουν και ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό που να ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο της πισίνας.

* Να θυμάστε ότι τα προστατευτικά κάγκελα και οι πόρτες είναι μεν μέτρα πρόληψης, αλλά δεν μπορούν επ' ουδενί λόγο να υποκαταστήσουν την επίβλεψη.

* Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να φτάσει έως το νερό.

* Βγάλτε τα παιχνίδια από τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει μέσα στο νερό.

* Να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει. Να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τα νούμερα ανάγκης.

* Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κλπ).

* Μάθετε στο παιδί να μην κάνει ποδήλατο γύρω από την πισίνα.

Όσον αφορά τις νεροτσουλήθρες, τα μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

* Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επιτηρητής, που θα βεβαιώνεται ότι τα παιδιά τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και δεν βουτάνε όλα μαζί, και θα παρεμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα.

* Βεβαιωθείτε ότι στην νεροτσουλήθρα δεν παίζουν ταυτοχρόνως μικρά και μεγάλα παιδιά (κινδυνεύουν να κτυπήσουν τα μικρότερα).

* Ελέγξτε εάν η νεροτσουλήθρα διαθέτει αντιολισθητικές ταινίες στην σκάλα της, αλλά και γύρω από την πισίνα.

* Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι αρκετά βαθύ, για να μην κτυπήσουν τα παιδιά στον πυθμένα την ώρα της βουτιάς.

* Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που πέφτει το παιδί στο νερό βρίσκεται μακριά από την νεροτσουλήθρα.

* Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά συντηρημένη η νεροτσουλήθρα.

Πηγή: thessalianews.gr