Βαθμολογία

Ιστορικό ραντεβού της Εθνικής

Εχουν περάσει 20 χρόνια από το εφιαλτικό Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ και δέκα από το ονειρεμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας.

Σαν ένα σημάδι της μοίρας, το βράδυ έρχεται να προσθέσει ακόμη μία τεράστια πρόκληση στην εθνική ομάδα, που τέτοιες μέρες το 1994 αποχωρούσε ταπεινωμένη μετά την πρώτη της παρουσία στη μεγάλη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Απόψε, στις 23.00, στην «Αρένα Περναμπούκο» του Ρεσίφε, η Ελλάδα, στην τρίτη της απόπειρα διάκρισης σε Μουντιάλ, έχει κάνει ήδη την υπέρβασή της και βάζει πλώρη για νέους ανεξερεύνητους προορισμούς. Θα βρει απέναντί της την Κόστα Ρίκα, με τον νικητή να παίρνει την πρόκριση για τις 8 κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Ενα κίνητρο ισχυρό, τόσο για εμάς όσο και για τους Κοσταρικανούς.

Αν επιτευχθεί ο στόχος των προημιτελικών, αυτόματα θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ύστερα από εκείνη στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004. Εχει απομείνει ένα βήμα 90 ή και περισσότερων λεπτών κόντρα σε μια ομάδα που ζει και αυτή στιγμές πρωτοφανούς θριάμβου. Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, έχει αγωνιστεί άλλη μία φορά στους «16» ενός Π.Κ., το 1990 στην Ιταλία, ενώ το 2002 και το 2006 απέτυχε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων. Ως φτωχός συγγενής του ποδοσφαίρου στην αμερικανική ήπειρο, οι «Λος Τίκος» βλέπουν στα γήπεδα της Βραζιλίας να τους παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν την πιο ελπιδοφόρα γενιά τους. Από τον τερματοφύλακά τους Κέιλορ Νάβας, ο οποίος εντυπωσίασε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με τη Λεβάντε, μέχρι τον Τζόελ Κάμπελ, που ως δανεικός από την Αρσεναλ στον Ολυμπιακό πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ομάδα του Κολομβιανού προπονητή Χόρχε Λουίς Πίντο είναι ένα σύνολο που σέβεται και απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Η διάταξη του 5-41 οδηγεί σε ένα παιχνίδι αντεπιθέσεων, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γρήγοροι μεσοεπιθετικοί της. Οι Κοσταρικανοί έχουν τρέξει συνολικά στους τρεις αγώνες του ομίλου με Ουρουγουάη, Ιταλία και Αγγλία 325 χλμ. και έχουν σκοράρει μετά κάθε 17 προσπάθειές τους. Αντίθετα, η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ πιο «κυνική», σημειώνοντας 1 γκολ σε κάθε 6,5 προσπάθειες, με τους παίκτες της να έχουν διανύσει 304 χλμ.

Σε μία από τις δύο ομάδες - έκπληξη της διοργάνωσης θα δοθεί παράταση των ονείρων της και, επίσης, το δικαίωμα να πραγματοποιήσει ένα ακόμη βήμα προς ένα στόχο που έμοιαζε άπιαστος πριν από περίπου 20 ημέρες. Ο νικητής του ζευγαριού Ελλάδα - Κόστα Ρίκα στον προημιτελικό της «Αρένα Φόντε Νόβα», το ερχόμενο Σάββατο, θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία ή το Μεξικό.

Πριν από την έναρξη του δικού μας παιχνιδιού οι δυο τους θα έχουν λύσει τις διαφορές τους στο «Καστελάο» της Φορταλέζα (19.00). Οι «οράνιε» βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο τους απέναντι σε μια ομάδα που εμφανίζεται πιο ώριμη και πιο ποιοτική από ποτέ. Οι Μεξικανοί έχουν αποκλειστεί στη φάση των «16» στα πέντε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ οι Ολλανδοί θέλουν να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς το τρόπαιο που ψάχνουν απεγνωσμένα έπειτα από τρεις χαμένους τελικούς.

Πηγή: Καθημερινή