Βαθμολογία

Στον δρόμο της χαμένης βασίλισσας!

Είναι ή δεν είναι τελικά η χαμένη βασίλισσα των Βυζαντινών που ο θρύλος τη θέλει ακόμα να βρίσκεται στον Κίσσαβο και να τη διηγούνται οι γιαγιές στα παραμύθια τους; Τον μύθο φαίνεται ακόμα να αναβιώνει ένα μοναδικό αρχαίο εύρημα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα βάθη της θάλασσας στην περιοχή της Βελίκας που απεικονίζει μια αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.

Πρόκειται για μια ιστορία που μεταξύ μύθου και πραγματικότητας αναζωπύρωσε πάλι τη φαντασία των κατοίκων που για χρόνια τώρα η βασίλισσα ζει στα όνειρά τους.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ Η... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Ταξιδευτής μας, ο άνθρωπος που για χρόνια τώρα ασχολείται με τις ανασκαφές στην περιοχή, η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο λόγος της εκτός από το ταξίδι στον χρόνο μας ανοίγει και τοn δρόμο για την περιπέτεια, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η ανασκαφή της Εκκλησίας του Κάστρου στη Μελιβοία με τη συμμετοχή μάλιστα Ελλήνων και ξένων εθελοντών: «Το αγαλματίδιο, θα μας πει, πρόκειται για πρόσφατο θαλάσσιο εύρημα στην περιοχή της Βελίκας, με προτομή αυτοκράτειρας του 5ου αιώνα μ.Χ., που χρησίμευε για το ζύγισμα προIόντων βάρους τριάμισι κιλών (αντίβαρο ζυγαριάς). Τα αγαλματίδια αυτά θα πρέπει να σχετίζονταν με τον έλεγχο του εμπορίου που ασκούσε η βυζαντινή διοίκηση της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό και άλλα ευρήματα που βρέθηκαν στο Κάστρο Βελίκας και στα μοναστήρια του Όρους των Κελλίων δείχνουν την άμεση σχέση που είχε η περιοχή με το κέντρο του Βυζαντίου, την Κωνσταντινούπολη, όπως επέζησαν στη λαϊκή παράδοση.

Αυτή η παράδοση και η άλλη για το ναυάγιο του Ξέρξη μεταδίδονται για αιώνες στα χωριά του Κισσάβου και είναι φυσικό να ζωντανεύουν κατά καιρούς στη φαντασία των επίδοξων «καταδεικτών» θησαυρού.

Όσον αφορά στα πλοία του Ξέρξη, αυτά πραγματικά συντρίφτηκαν στον Κίσσαβο και τα συντρίμμια τους μεταφέρθηκαν σε μεγάλη έκταση από τους χρυσοθήρες του 5ου αι. π.Χ., όπως τα περιγράφουν οι αρχαίοι συγγραφείς».

Για όσους ενδιαφέρονται για την αληθινή περιπέτεια των αρχαιολογικών ανακαλύψεων προσφέρεται η ανασκαφή στο Κάστρο Βελίκας που ξεκινά τη Δευτέρα 30 Ιουνίου.

Η ανασκαφή στην εκκλησία του Κάστρου γίνεται από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Βαραλή. Φέτος θα συμμετάσχουν εθελοντικά και φοιτητές από τη Σκωτία, τους οποίους φιλοξενεί μαζί με τους άλλους ο Δήμος Αγιάς. Την ανασκαφή χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Όμιλος Μυτιληναίου – Protergia.

«H ανασκαφή, μας επισημαίνει η κ. Σδρόλια, θεωρείται πολύ σημαντική διότι αποκαλύπτεται οχυρωμένος οικισμός του 6ου αι. μ.Χ., κτισμένος πάνω στην αρχαία ακρόπολη της Μελιβοίας και προκύπτουν σημαντικά ευρήματα για τον πολιτισμό και τις εμπορικές σχέσεις των κατοίκων. Ιδιαίτερα η κεραμική, που προέρχεται από πολλά γνωστά κέντρα του Αιγαίου, δείχνει ότι η περιοχή είχε σχέση με τον εμπορικό δρόμο που οδηγούσε προς την Κωνσταντινούπολη και τα Βαλκάνια και σχετιζόταν με τη διακίνηση του λαδιού και του κρασιού. Αυτό το αποδεικνύει και το αγαλματίδιο που βρέθηκε φέτος, που θα πρέπει να προέρχεται από ναυάγιο στην ευρύτερη περιοχή της Βελίκας...».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(Δημήτρης Βάλλας)