Βαθμολογία

Προς 20ήμερη παράταση για τις δηλώσεις

Την παράταση της προθεσμίας φαίνεται πως περιμένουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Τέσσερις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (λήγει κανονικά τη Δευτέρα 30 Ιουνίου) και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη δήλωσή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να κάνει έκκληση στους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα τη φορολογική τους δήλωση. Ωστόσο σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία. αφού μέσα σε τέσσερις ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν δύο εκατομμύρια δηλώσεις (500.000 δηλώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα), ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης του ηλεκτρονικού συστήματος Taxisnet, το οποίο καθημερινά παρουσιάζει προβλήματα και ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους και τους λογιστές.

Σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 3,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται την παράταση, αν και ευελπιστούν ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια οι δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί. Όπως λένε, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα σπεύσουν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας να υποβάλουν τη δήλωσή τους για να μην χάσουν το αφορολόγητο όριο αλλά και για να εισπράξουν γρηγορότερα το κοινωνικό μέρισμα ή το οικογενειακό επίδομα τέκνων που δικαιούνται.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο παράτασης που δεν θα ορίζει μία ενιαία καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των δηλώσεων, για παράδειγμα μέχρι τις 15 ή 20 Ιουλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ αλλά σε σταδιακή λήξη της προθεσμίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογούμενων για να αποφευχθεί η υπερφόρτιση του συστήματος από τη μαζική υποβολή δηλώσεων Ε1 την τελευταία ημέρα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν οι προθεσμίες καταβολής του φόρου που προκύπτει με την εκκαθάριση της δήλωσης. Η πρώτη δόση του φόρου ή ολόκληρο το ποσό με έκπτωση 1,5% θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκύπτει ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:

• 1.458.432 δηλώσεις ή το 40,51% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 1,714 δισ. ευρώ ή 1.175 ευρώ κατά μέσο όρο. Το εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

• 753.441 δηλώσεις ή το 20,93% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 174,76 εκατ. ευρώ ή 232 ευρώ κατά μέσο όρο.

• 1.388.537 δηλώσεις ή το 38,57% είναι μηδενικές.

Λογιστές

Οι λογιστές που ζητούν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν διαρκώς προβλήματα καθυστερήσεων στο Taxisnet και όπως λένε:

• Υπάρχουν λάθη στην υποβολή των στοιχείων μισθοδοσίας και συντάξεων που έχουν υποβληθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία ακόμα δεν έχουν διορθωθεί και είναι αδύνατη η αποστολή των δηλώσεων.

• Δεν έχει ανοίξει το σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 και δεν υπάρχουν οδηγίες στις ΔΟΥ για την χειρόγραφη υποβολή τους.

Πηγή: Εφ. Ημερησία