Βαθμολογία

Αποσύρονται γνωστές μάρκες τσιγάρων

Συγκέντρωση σημάτων σε "λίγα και καλά", αυτά δηλαδή που "φεύγουν" ευκολότερα από τα ράφια των καταστημάτων, προκειμένου να περιοριστούν περαιτέρω τα κόστη τους, θα επιχειρήσουν κάποιες καπνοβιομηχανίες ή εταιρείες εμπορίας καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Αυτό αποκάλυψε στο "Reporter.gr", η Δήμητρα Λουκά, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και Καπνικών Προϊόντων, τονίζοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, καθώς τα προεόρτια ξεκίνησαν πριν από μια διετία με την απόφαση της Philip Morris να αποσύρει το Οld Navy.

Aπλώς, όπως αναφέρει, πλέον η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, με τις πωλήσεις στα πακέτα να πέφτουν άνω του 20%. Απώλεια που, όπως επισημαίνει, καρπώνονται αφ' ενός ο χύμα καπνός- ο οποίος αν και δεν διαφοροποιείται πολύ από πλευράς τιμής με ένα πακέτο τσιγάρων, ωστόσο η ποσότητα του καπνού που περιέχει η συσκευασία καταναλώνεται σε περισσότερες μέρες από τον καπνιστή- και αφ' ετέρου τα λαθραία τσιγάρα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η ίδια, η JTI (Japan Tobacco International) έχει αρχίσει κινήσεις με στόχο να αποσύρει από την κυκλοφορία το σήμα Lafemme, ενισχύοντας από την άλλη το σήμα Winston. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολυεθνική είναι η τρίτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στο κόσμο ελέγχοντας μερίδιο της τάξεως του 11%, ενώ ειδικότερα το Winston δανέμεται σε περισσότερες από 100 αγορές.

Εν τω μεταξύ, συμμάζεμα στα σήματα της ακούγεται ότι θέλει να ξεκινήσει και η ΒΑΤ (Βritish American Tobacco). Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι αυτό το συμμάζεμα θα ξεκινήσει από το σήμα Stuyvesant που ανάλογα με την περιεκτικότητα των τσιγάρων σε πίσσα και νικοτίνη διακρίνονται τα πακέτα σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί, ασημί.

"Η αλήθεια είναι", σημειώνει στο "R" η κυρία Δ. Λουκά, "ότι ο αριθμός των σημάτων που σήμερα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλος για το μέγεθός της, καθώς φθάνει τα 280 σήματα τα οποία για να τα προμηθευτεί ο περιπτεράς πρέπει να δώσει ως αντίτιμο πάνω από 9.000 ευρώ (κατά μέσο όρο η κούτα κοστίζει 33 ευρώ)". Η ίδια εμπορεύεται από 150 μέχρι 170 μάρκες.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός των σημάτων, υπογραμμίζει η κυρία Λουκά, καθιστά αναγκαίο ένα ξεσκαρτάρισμα τους. Εξέλιξη που κατά την ίδια επιταχύνεται από μια σειρά άλλων παραμέτρων, με βασικότερη την κρίση, φυσική απόρροια της οποίας είναι η σημαντικά μειωμένη καταναλωτική ζήτηση και κατ' επέκταση η καθίζηση της αγοράς των καπνικών ειδών.

Πηγή: Reporter.gr
(Δέσποινα Καραγιαννοπούλου)