Βαθμολογία

Ημιαπελευθέρωση μετεγγραφών ΑΕΙ

Νέο χαστούκι στα δημόσια πανεπιστήμια δίνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Χθες, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε την ημιαπελευθέρωση των μετεγγραφών από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σε ποιες αίθουσες και εργαστήρια θα διδαχθούν οι επιπλέον φοιτητές που θα στοιβαχθούν στα κεντρικά ιδρύματα, από ποιους καθηγητές; Ποιοι διοικητικοί υπάλληλοι θα τους εγγράψουν και θα καταχωρίσουν τις βαθμολογίες τους; Ο κ. Λοβέρδος αποδεικνύει ότι δεν προτάσσει το επίπεδο του ακαδημαϊκού έργου στα ελληνικά ΑΕΙ, ούτε και τις οξύτατες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών που θα δεχθούν επίσης τις μετεγγραφές των παιδιών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, καθώς και εκείνων που πληρούν κοινωνικά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 θα είναι οι μετεγγραφές μόνο από τους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών. «Τελούμε εν γνώσει των προβλημάτων των πανεπιστημίων, έχουν πολλά δίκια. Αλλά προέχει το δίκαιο της ελληνικής οικογένειας» δήλωσε χθες, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού. Μήπως η ελληνική οικογένεια ενδιαφέρεται πρωτίστως για το επίπεδο των σπουδών του παιδιού της;

Το «σύνδρομο της πρώτης σελίδας», από το οποίο ως φαίνεται πάσχει (και) ο κ. Λοβέρδος, αποδεικνύεται από το ότι ενώ από το Σάββατο προανήγγειλε (στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ) την ευεργετική διάταξη των μετεγγραφών, ακολούθησαν νέες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, όμως χθες σε συνέντευξη Τύπου δεν διευκρίνισε τα νέα εισοδηματικά όρια των δικαιούχων για μετεγγραφή. «Φεύγουμε από τα φορολογικά όρια των εισοδημάτων και πάμε στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών» είπε μόνο, συμπληρώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο πρυτάνεων που ξεκινά σήμερα στη Ρόδο και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Δίνοντας, πάντως, ένα στίγμα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε το ποσό των 25.000 ευρώ ως όριο - ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. «Σκεφτείτε μια κανονική οικογένεια δύο εκπαιδευτικών που μένει στον Πειραιά και σπουδάζει ένα παιδί στην Κρήτη και ένα στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να ζήσει με 25.000 ευρώ τον χρόνο;» ρώτησε χαρακτηριστικά. Με το ισχύον καθεστώς, προϋπόθεση για να δοθεί δυνατότητα μετεγγραφής με οικονομικά κριτήρια είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή και των μελών της οικογένειάς του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος να μην ξεπερνά τις 9.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον εξεταστικές περίοδοι για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι «αιώνιοι» φοιτητές, τονίζοντας ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο 4009/2011 θα εφαρμοστεί κανονικά. Αρα μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών.

Τέλος, για το θέμα των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, και κυρίως στο ΕΜΠ που παραμένει κλειστό, ο κ. Λοβέρδος σχολίασε ότι «κανένα ίδρυμα δεν πρέπει να είναι κλειστό. Τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία κλείνουν μόνο στον πόλεμο». Μάλιστα, για το ζήτημα της κατάληψης των κτιρίων του ΕΜΠ, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Απόστολος Λακασάς)