Βαθμολογία

Προσδοκούν 1,5 δισ. από τη μικρή ΔΕΗ

Ζήτημα ημερών είναι η αναδιατύπωση των επίμαχων σημείων του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά την ψήφισή του, εντός του Ιουλίου, θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την πώλησή της, μέσω του οποίου η επιχείρηση εκτιμάται ότι μπορεί να βάλει στα ταμεία της 1 - 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το εύρος θα κυμαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η λογιστική αξία των παγίων της «μικρής ΔΕΗ» σύμφωνα με μελέτη αποτίμησης, την οποία ολοκληρώνει το αμέσως επόμενο διάστημα το επιτελείο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Η λογιστική αξία του 30% της ΔΕΗ που θα εισφερθεί στη νέα εταιρεία αποτελεί ένα είδος πήχη για τον διαγωνισμό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει περίπτωση για την επιχείρηση να δεχθεί χαμηλότερο ελάχιστο τίμημα.

Τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα κατευθυνθούν στο ταμείο της επιχείρησης και όχι στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως αρχικά επεδίωκε η τρόικα. Προηγήθηκε πολύμηνη αλληλογραφία του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου με τους δανειστές, οι εκπρόσωποι των οποίων πείσθηκαν τα κεφάλαια από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» να ενισχύσουν τη μητρική επιχείρηση.

Σωρευτικά, μαζί με τα προσδοκώμενα έσοδα από την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου 66% του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς), η ΔΕΗ προσδοκά να βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης προκειμένου να εγκρίνει τη short list με τους υποψήφιους επενδυτές που θα περάσουν στην τελική φάση του σχετικού διαγωνισμού. Οι πληροφορίες λένε ότι θα προκριθούν οι τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους που είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, και ότι γύρω στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταθέσουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές τους.

Τα προαναφερόμενα περιγράφουν και το πλάνο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ. Μια εταιρεία που παρότι θα συρρικνωθεί χάνοντας το 30% της δύναμής της, θα ενισχυθεί ωστόσο με τα κεφάλαια που θα εισπράξει από «μικρή ΔΕΗ» και ΑΔΜΗΕ προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος της, να εφαρμόσει δρομολογημένες επενδύσεις (νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V) και να βγει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οσο για τις προωθούμενες βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως είπε στον Βήμα FM ο κ. Παπαγεωργίου, θα υπάρχει άρθρο περί καθολικής διαδοχής, δηλαδή πλήρους μεταφοράς εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις. Επίσης οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνται για άρδευση θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από τους αγρότες για το πότισμα των χωραφιών τους, ενώ το μείγμα πελατών που θα μετακινηθεί στη νέα εταιρεία, όπως λέγεται, θα είναι δίκαια κατανεμημένο (φερέγγυοι πελάτες - μέτριοι και κακοπληρωτές, μεγάλοι - μεσαίοι και μικροί, καθώς επίσης οικιακοί - εμπορικοί και βιομηχανικοί).

Οσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», σύμφωνα με τις πληροφορίες θα περιλαμβάνεται ρήτρα πενταετούς απασχόλησης για τους εργαζομένους που θα μετακινηθούν σε αυτήν, με την οποία ο νέος αγοραστής δεν θα μπορεί κατά το προαναφερόμενο διάστημα να τους απολύσει. Θα μεταφέρονται επίσης στον αγοραστή όλες οι υποχρεώσεις που έχει σήμερα η ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες (π.χ. κοινωφελή έργα) και θα αναφέρεται ότι όπως ισχύει και σήμερα, υποχρεούται να προσλάβει προσωπικό για τα εργοστάσια από τις περιοχές όπου αυτά βρίσκονται. Τέλος, θα δίνεται μπόνους στον επενδυτή που θα δεσμευθεί ότι θα αξιοποιήσει την άδεια για νέα μονάδα στη Φλώρινα και θα την υλοποιήσει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Γιώργος Φιντικάκης)