Βαθμολογία

Εξηγήσεις από FIFA για το αντιντόπινγκ στην Κόστα Ρίκα

Απάντηση στα έντονα παράπονα της Κόστα Ρίκα σχετικά με την υπόθεση του αντιντόπινγκ κοντρόλ σε πέντε επιπλέον παίκτες της εθνικής, έδωσε ανήμερα του αγώνα με την Αγγλία το ιατρικό επιτελείο της FIFA.

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ήταν το αντιντόπινγκ κοντρόλ που πραγματοποιήθηκε σε πέντε παίκτες (πέραν των δύο που προβλέπεται) της Κόστα Ρίκα μετά τον αγώνα με την Ιταλία και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις της εθνικής τους. Το ιατρικό επιτελείο της FIFA όμως έδωσε την απάντησή του. 
Τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό, ο αρχίατρος Γίρι Ντβόρακ και ο πρόεδρος της επιτροπής Μισέλ Ντε Χουγκ (παράλληλα είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής), τόνισαν πως απλώς έκαναν την δουλεία τους, ενώ ο δεύτερος υποστήριξε πως είχαν ενημερώσει τον γιατρό της Κόστα Ρίκα για το τι επρόκειτο να γίνει, διότι πέντε από τους παίκτες του δεν είχαν περάσει από τις σχετικές εξετάσεις πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. 
«Αν δεν το κάναμε αυτό, δεν θα είχαμε κάνει το καθήκον μας και τότε θα μας έκαναν πολλές ερωτήσεις», ήταν η τοποθέτηση του Γίρι Ντβόρακ, με τον Μισέλ Ντε Χουγκ να προσθέτει: 
«Δεν πρέπει να δικαιολογούμε τους εαυτούς μας επειδή κάνουμε την δουλειά μας. Ο καθηγητής Ντβόρακ είχε ενημερώσει τον γιατρό της Κόστα Ρίκα σχετικά με αυτό που κάναμε, αλλά μην μας ζητάτε να δικαιολογήσουμε τους εαυτούς μας επειδή κάνουμε καλό αντιντόπινγκ κοντρόλ». 
Επιπλέον, ο αρχίατρος της FIFA αναφέρθηκε κυρίως στην περίπτωση των παικτών της εθνικής Ισπανίας που συμμετείχαν στο Champions League την φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα να τους έχει γίνει έλεγχος κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, ωστόσο υποβλήθηκαν ξανά σε σχετικές εξετάσεις εφτά παίκτες, χωρίς να παραπονεθούν. 
«Όταν η Ισπανία έχασε από την Χιλή, ήμουν στο “Μαρακανά” για τον αγώνα και οι παίκτες τους έχουν συμμετάσχει στο Champions League επομένως έχουν ελεγχθεί, όπως και οι δύο στάνταρ και οι πέντε επιπλέον. Οι Πορτογάλοι που ήταν στην διοργάνωση επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Κριστιάνο Ρονάλντο», ήταν η παραδοχή του Ντβόρακ, συμπληρώνοντας: 
«Δεν είναι η πιο ευχάριστη δουλειά αλλά σε γενικές γραμμές όλες οι ομάδες είναι συνεργάσιμες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ισπανία. Δεν είναι εύκολο να χάνεις και μετά να στέλνεις εφτά παίκτες για αντιντόπινγκ κοντρόλ, αλλά αυτοί δεν είχαν κανένα παράπονο».