Βαθμολογία

Απάτη μέσω του…Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Κερδίσατε σε διαγωνισμό του... Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κληρωθήκατε να λάβετε 6.000 ευρώ ή οικονομική βοήθεια 800 ευρώ το μήνα. Θα πρέπει να μου δείξετε όμως τιμαλφή που αποδεικνύει την... πίστη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία» έλεγε η 49χρονη που κατάφερε να εξαπατήσει 33 ηλικιωμένους σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σέρρες.

Με αυτή την μεθοδολογία κατόρθωσε να αποσπάσει 11.530 ευρώ σε μετρητά και τιμαλφή αξίας 43.500 ευρώ.Η 49χρονη παρίστανε είτε την εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είτε επικαλούμενη τη δήθεν σχέση της με φιλανθρωπικά ιδρύματα και επιφανή πρόσωπα αποσπούσε χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τους ηλικιωμένους που προσέγγιζε.

Συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης μετά από απόπειρα εξαπάτησης ενός 69χρονου. Η 49χρονη αφού εξιστορούσε στα θύματά της το «παραμύθι» της επιτυχίας τους σε διαγωνισμούς και τους υποχρέωνε να «δειγματίσουν» τα χρυσαφικά τους, για να γίνει ακόμη πιο πειστική, παρέδιδε τηλεφωνικές ταχυδρομικές επιταγές στις οποίες συμπλήρωνε το ποσό των 6.000 ευρώ και τον υποτιθέμενο τυχερό αριθμό.

Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούσε κοσμήματα και χρηματικά ποσά είτε με τη μέθοδο της απασχόλησης είτε ακόμα και με βία. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσε από τους ηλικιωμένους να της παραδίδουν χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, με το πρόσχημα ελέγχου τυχόν ταύτισής του σειριακού του αριθμού, με δήθεν τυχερό αριθμό και αντί αυτών τους επέστρεφε τεχνηέντως πλαστά χαρτονομίσματα.

Στην κατοχή της, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα τηλεφωνικές ταχυδρομικές επιταγές των ΕΛ.ΤΑ., 38 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ αμφιβόλου γνησιότητας, δύο έγγραφα που φαίνονταν ως προερχόμενα από Εκκλησιαστικές Αρχές, πλήθος πλαστών εγγράφων ως προερχόμενα από Υπουργείο και από Εκκλησιαστική Αρχή, μπλοκ αποδείξεων που είχαν τη σφραγίδα ιδρύματος για παιδιά με αναπηρία.

Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, ληστείας, κλοπής, κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων και ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, ενώ επιπλέον, εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Ρόδου και απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και της ληστείας. Η 49χρονη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: thetoc.gr