Μη πλένετε το ωμό κοτόπουλο καθώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης υποστηρίζει ομάδα ειδικών του Γραφείου Ασφαλείας Τροφίμων της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με ηλεκτρονική δημοσκόπηση, στην οποία έλαβαν μέρος 4.500 ενήλικες βρετανοί, το 44% πλένει το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει.
Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με αυτό τον τρόπο εξαπλώνεται το καμπυλοβακτηρίδιο στα χέρια, τις επιφάνειες της κουζίνας, στα μαγειρικά σκεύη και τον ρουχισμό, μέσω των σταγονιδίων του νερού. Το καμπυλοβακτηρίδιο προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 28.000 άτομα στη Μ. Βρετανία, αλλά μόλις το 28% ήξερε την ύπαρξή του σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Επίσης, μόλις το ένα τρίτο γνώριζε ότι τα πουλερικά είναι σοβαρή πηγή μετάδοσης βακτηρίων, αλλά το 90% είχε ακούσει για την σαλμονέλα και το βακτήριο E. coli.
Οι συχνότεροι λόγοι που ανέφεραν οι πολίτες για να αιτιολογήσουν το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου ήταν η αφαίρεση βρωμιάς ή μικροβίων, ή επειδή πάντα έκαναν κάτι τέτοιο. Όμως το Γραφείο Ασφαλείας Τροφίμων της Μ. Βρετανίας εξηγεί ότι το καμπυλοβακτήριο είναι η συχνότερη αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη χώρα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προέρχεται από μολυσμένα πουλερικά.
Στα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνονται η διάρροια, το στομαχικό άλγος και οι κράμπες, ο πυρετός και γενικά η αδιαθεσία. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη διαρκεί λίγες ημέρες, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre. Ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες θεωρούνται τα παιδιά, κάτω των πέντε ετών και οι ηλικιωμένοι.
«Αν και οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν τις συστάσεις μας ως προς τον χειρισμό και το μαγείρεμα των πουλερικών, όπως να πλένουν τα χέρια τους μετά την επαφή με το ωμό κοτόπουλο και να το μαγειρεύουν πολύ καλά, η έρευνα μας τελικά αποκαλύπτει ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου είναι μια διαδεδομένη πρακτική», εξηγεί η Κάθριν Μπράουν, επικεφαλής του βρετανικού Γραφείου Ασφαλείας Τροφίμων.
«Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση στους καταναλωτές να σταματήσουν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του καμπυλοβακτηριδίου, άρα τροφικής δηλητηρίασης. Το καμπυλοβακτηρίδιο όχι μόνο προκαλεί σοβαρή λοίμωξη αλλά ακόμη και θάνατο», καταλήγει η βρετανίδα αξιωματούχος.
Πηγή: shootandgoal.com