Βαθμολογία

Συλλήψεις «αμέτρητες», έσοδα «μετρημένα»

Ένα... πρωινό στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, προτού οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, περνούν το τελευταίο διάστημα αρκετοί Λαρισαίοι οι οποίοι συλλαμβάνονται για οφειλές προς το Δημόσιο.

Συλλήψεις που με δεδομένη τη διόγκωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, σε λίγο καιρό θα είναι «αμέτρητες», ενώ παράλληλα «μετρημένα» θα είναι τα έσοδα που προκύπτουν για το Ελληνικό Δημόσιο ειδικά από «μικροοφειλέτες» οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις καθώς «η αγορά έχει καταρρεύσει» προ πολλού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, το πρώτο τετράμηνο του 2014, στον νομό Λάρισας έγιναν 32 συλλήψεις για οφειλές στο Δημόσιο που ξεπερνούν τα 16,7 εκατ. ευρώ ενώ μόνο την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν, ένας 47χρονος Λαρισαίος που «ως διαχειριστής και πρόεδρος εταιρίας δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές ύψους 6.407.945,77 ευρώ» αλλά και ένας 35χρονος Τυρναβίτης, γιατί «δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο ατομικές οφειλές, ύψους 1.241.125,44 ευρώ». Δυο ακόμη συλλήψεις με μόνο τις οφειλές αυτών, το ποσό να ξεπερνά τα 7,6 εκατ. ευρώ, η είσπραξη του οποίου είναι κάτι παραπάνω από «απίθανη» για το Δημόσιο.

Οσοι θέλουν να αποφύγουν τη σύλληψη συνήθως απευθύνονται μόνοι τους στη ΔΟΥ και προχωρούν σε ρύθμιση. Οι υπόλοιποι προχωρούν σε ρύθμιση αφού πρώτα... πιούνε καφεδάκι στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω και της πρωινής τους σύλληψης για να οδηγηθούν στη συνέχεια στο Αυτόφωρο, με αποτέλεσμα να προχωρούν αναγκαστικά σε ρύθμιση επιτυγχάνοντας προσωρινή αναστολή.

Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει με ακρίβεια τα εισπραχθέντα ποσά από τις ρυθμίσεις μετά και στις συλλήψεις αλλά όπως διευκρινίζουν στην «Ε» εφοριακοί αλλά και επαγγελματίες, με εξαίρεση τις περιπτώσεις σκόπιμης φοροδιαφυγής, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, «μετά την πρώτη δόση, αδυνατούν να καλύψουν τις επόμενες αφού η αγορά έχει νεκρώσει» και έτσι εκτιμάται πως, τα πραγματικά έσοδα για το Δημόσιο είναι «μετρημένα».

ΟΦΕΙΛΕΣ

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στον νομό Λάρισας, τον Ιανουάριο του 2014, έγιναν 3 συλλήψεις για οφειλές 4.245.956,75 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2014, έγινε μία σύλληψη για οφειλές 2.226.502,01 ευρώ. Τον Μάρτιο του 2014 έγιναν 7 συλλήψεις για οφειλές 3.782.156,05 ευρώ. Τέλος, τον Απρίλιο του 2014 έγιναν 21 συλλήψεις για οφειλές, συνολικά, 6.533.788,22 ευρώ.

Πρόκειται για ατομικές οφειλές (φυσικά πρόσωπα) ή για οφειλές μέσω εταιριών (πρώην πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κλπ), κυρίως για μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και για φόρο εισοδήματος, φόρο κληρονομιάς κλπ.

Φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες ή στελέχη εταιριών και επιχειρήσεων (που για διάφορους λόγους σήμερα έχουν κλείσει), οι οποίοι συλλαμβάνονται με την αυτόφωρη διαδικασία (διαρκές αυτόφωρο) για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Με το μέτρο να επινοείται από την Πολιτεία εκτιμώντας πως ο «φόβος της φυλάκισης» θα επιφέρει έσοδα ενώ η ψήφιση του ν.4152/13 τον περασμένο Ιούλιο προέβλεπε τη ρύθμιση της οφειλής με δόσεις, οι οποίες κάθε μήνα που περνά μειώνονται κατά μία.

Επρεπε «να επινοηθεί ένας αυστηρός τρόπος για τη συγκέντρωση εσόδων από τους φοροδιαφεύγοντες» επισημαίνουν οικονομολόγοι, με λογιστές να αντιτείνουν πως «η κατάσταση της αγοράς σήμερα, η πραγματική οικονομία, δεν επιτρέπει σε μικρομεσαίους να ανταποκριθούν στη ρύθμιση».

Οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, με την παραπομπή τους στο Αυτόφωρο, τα αμέσως επόμενα 24ωρα αναγκαστικά προχωρούν σε ρύθμιση, επιτυγχάνοντας προσωρινή αναστολή (για ένα έτος). Ρύθμιση που μπορεί να τηρηθεί μόνο στην περίπτωση που οι δόσεις αφορούν σε μικρά ποσά των 200 ευρώ το μήνα για παράδειγμα, αλλά σε αντίθεση περίπτωση, όπου δηλαδή προκύπτουν μεγαλύτερες δόσεις (π.χ. 3.000 ευρώ τον μήνα) λόγω αντίστοιχων χρεών, ο οφειλέτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος των ανείσπρακτων οφειλών.

Με επαγγελματίες να σημειώνουν στην «Ε» πως «η πραγματική κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει ούτε και σε αυτούς που θέλουν να εξοφλούν τον ΦΠΑ για παράδειγμα, να είναι συνεπείς» αφού η ίδια η Πολιτεία έχει «σφίξει τη θηλιά» (ΤΕΒΕ, ΔΕΗ κλπ) γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν παράλληλα οι μειώσεις των μισθών και η διόγκωση της ανεργίας έχουν απαξιώσει την αγοραστική ικανότητα των πολιτών με αποτέλεσμα οι τζίροι να είναι «απογοητευτικοί».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)