Βαθμολογία

Και οι βιαστικοί του σεξ θέλουν τη θεραπεία τους

Μπορεί να αποτελεί μυστικό για πολλούς άνδρες το πρόβλημα της… βιασύνης στο σεξ, όμως με βάση τις επιστημονικές έρευνες 1 στους 5 αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης. Νέα θεραπευτική προσέγγιση δίνει τη λύση.

Χιλιάδες Έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης χωρίς βέβαια οι περισσότεροι να το συζητούν ούτε με τους φίλους τους. Και το ζήτημα είναι πως ενώ θεωρείται ανδρικό πρόβλημα επηρεάζει και τους δυο συντρόφους.

Οι ειδικοί αποφαίνονται: Ένας στους πέντε Έλληνες που αντιμετωπίζει πρόβλημα διστάζει να το συζητήσει με κάποιο ειδικό, σπάνια μιλά για αυτό και ακόμη πιο σπάνια αναζητά θεραπεία.

Ωστόσο η σύγχρονη ιατρική επιστήμη είναι σύμμαχος και για τους …βιαστικούς καθώς πλέον η πρόωρη εκσπερμάτωση βρήκε... το φάρμακό της.

Ενδεικτικό του ταμπού που υπάρχει γύρω από το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι με βάση επιστημονικές μελέτες που έγιναν, μόλις το 9% των αντρών με πρόβλημα έχουν επισκεφθεί γιατρό και από αυτήν την μικρή ομάδα, το 70% διαγνώστηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης για άλλο ιατρικό πρόβλημα.

Όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 91% των ανδρών που δεν συμβουλεύτηκε ποτέ γιατρό, το 52,2% δήλωσε ότι δεν είχε κάν σκεφτεί αυτήν την εκδοχή, να επισκεφθεί δηλαδή ειδικό για το πρόβλημα.

Όταν ο χρόνος είναι κρίσιμος!

Η εκσπερμάτιση θεωρείται από τους ειδικούς επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού ενώ  στους περισσότερους άντρες, συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό.

Η διαδικασία ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το κεντρικό νευρικό σύστημα και τελευταία επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι αποτελεί περισσότερο νευροβιολογικό και λιγότερο ψυχολογικό φαινόμενο.

Ειδικότερα όπως εξηγούν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η εκσπερμάτιση ρυθμίζεται κεντρικά από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη (5-HT), η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και άλλων. Πλήθος δεδομένων συνηγορούν υπέρ του ότι η σεροτονίνη, και συγκεκριμένα οι υποδοχείς της 5-HT, ευθύνονται  κατά κύριο λόγο για τη διαδικασία ενεργοποίησης της εκσπερμάτισης.

Και το ζήτημα είναι ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση φαίνεται ότι αποτελεί νευροβιολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος οι οποίες ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό). Στους άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΜΟΠ καθηγητή Ουρολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Χατζηχρήστου, οι περισσότεροι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση χρησιμοποιούν  τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία, ο αυνανισμός πριν τη σεξουαλική πράξη, η αποφυγή σεξουαλικών  σκέψεων και ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια της επαφής, προκειμένου να διασπάσουν την προσοχή τους με κάτι μη σεξουαλικό και να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. Όμως αυτές οι τεχνικές αυτοβοήθειας, συνήθως δεν λύνουν το πρόβλημα και επιπλέον, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στύσης.

Και επειδή και ο γρήγορος θέλει το…φάρμακό του, πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης, η δαποξετίνη, η οποία αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος οριστικά.

Μελέτες σε περισσότερους από 6.000 άντρες απέδειξαν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της ουσίας, άλλα κυρίως τις θετικές επιδράσεις τόσο στη σεξουαλική ζωή των ιδίων  και των συντρόφων τους, όσο και τις γενικότερες θετικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση, τη μείωση της δυσφορίας και την ποιότητα ζωής τους.

Το φάρμακο δρα μέσα σε μια ώρα κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε φορά που πρόκειται ο άντρας να έρθει σε σεξουαλική επαφή (χρήση κατ’ επίκληση), αλλά όχι πάνω από μια φορά την ημέρα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση 3 με 4 φορές, βελτιώνει τον έλεγχο και αυξάνει τη σεξουαλική ικανοποίηση των ίδιων των  αντρών και των συντρόφων τους. Η συνιστώμενη δόση έναρξης του φαρμάκου σε όλους τους άντρες είναι ένα χάπι των 30 mg. Πρέπει να ληφθεί μόνο με βάση την ανάγκη και περίπου 1,5 ώρα πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η διάρκεια δράσης του ξεπερνά τις 4 ώρες. Η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί στο μέγιστο των 60 mg, εάν το ένα χάπι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όσους άντρες έχουν πρόβλημα  πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας μία αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία. Δεν υπάρχει λοιπόν πλέον κανένας λόγος να ζουν με το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΙΜΟΠ καθηγητής κ. Χατζηχρήστου.

Πηγή: shootandgoal.com