Βαθμολογία

Η τρέλα του Ιουνίου έχει λογική

Τη μία μέρα έπεσαν 10.000 κεραυνοί - ήταν την περασμένη Κυριακή. Κι αμέσως μετά, ο υδράργυρος πήρε την ανηφόρα, απειλώντας ακόμη και με μίνι καύσωνα, που τελικά αποφεύχθηκε.

Η αστάθεια που παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες εβδομάδες με τις αισθητές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, την εναλλαγή ηλιοφάνειας και βροχής και τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που δίνουν τη θέση τους σε νοτιάδες και λασποβροχή σαχαριανής προέλευσης, δεν είναι κάτι άγνωστο για αυτή την εποχή.

Το φαινόμενο. Οφείλεται ουσιαστικά σε ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συμπεριφέρεται σαν μίξερ και το οποίο συμβαίνει μέχρι 5.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους όταν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη ή τα Βαλκάνια εισβάλλουν στον ελλαδικό χώρο, όπου συναντούν θερμότερα και υγρότερα συστήματα.

Αυτή η ανάδευση της ατμόσφαιρας από τον συγχρωτισμό των αέριων μαζών είναι ακόμη εντονότερη όταν επικρατούν θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς. Τότε οι συνθήκες είναι πρόσφορες για να δημιουργηθούν κατακόρυφα νέφη, τα οποία μπορεί να εκτείνονται σε ύψος από 1.000 μέτρα μέχρι και 10 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.

Από αυτά τα καταιγιδοφόρα νέφη προέρχεται και το χαλάζι, όπως συνέβη και την Κυριακή. Μάλιστα, όπως λέει ο Θοδωρής Κολυδάς, το μέγεθος και η σφοδρότητα του χαλαζιού σχετίζονται άμεσα με τη «διαδρομή» που κάνει μέσα στο κατακόρυφο σύννεφο μία σταγόνα βροχής.

Πού χτύπησε. Στην Αττική, στη Στερεά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας όπου την Κυριακή σημειώθηκαν ισχυρές χαλαζοπτώσεις, οι σταγόνες της βροχής απέκτησαν μεγάλο μέγεθος - πάνω από το συνηθισμένο που είναι 2-3 εκατοστά - καθώς ανεβοκατέβαιναν πολλές φορές μέσα στα κατακόρυφα σύννεφα εξαιτίας ανοδικών ρευμάτων που δεν τις άφηναν να πέσουν.

«Μαγνήτιζαν» την υγρασία στα κατώτερα μέρη των νεφών, η οποία γινόταν πάγος ψηλά μέσα στο σύννεφο. Οταν αυτά τα κομμάτια πάγου απέκτησαν βάρος που τα σύννεφα δεν μπορούσαν άλλο να κρατήσουν, εκδηλώθηκαν οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Πηγή: TA NEA
(Στέφανος Κρίκκης)