Βαθμολογία

Σταυροδρόμι της ηρωίνης η Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σταθμό στο δρομολόγιο της ηρωίνης από την κύρια παραγωγό χώρα, το Αφγανιστάν, προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Από τη ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα εκτιμάται ότι διέρχονται κάθε χρόνο 60 με 65 τόνοι ηρωίνης. Το 67% της ηρωίνης που κατασχέθηκε τη διετία 2011-2012 σε όλα τα Βαλκάνια εντοπίστηκε σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Τα παραπάνω επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στις ετήσιες εκθέσεις τους η Europol και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

«Οι διακινητές επιλέγουν κυρίως την οδική μεταφορά των ναρκωτικών, με την Εγνατία Οδό να αποτελεί το παραδοσιακό δρομολόγιο διακίνησης. Οι κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης στα σύνορα με την Τουρκία και στα σημεία εξόδου της Εγνατίας (λιμάνι Ηγουμενίτσας) αποδεικνύουν χρήση του συγκεκριμένου άξονα μέσω του οποίου η ηρωίνη καταλήγει στην Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη», περιγράφουν για τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης ηρωίνης στην Ελλάδα οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ). Ενδεικτικά, τον Αύγουστο του 2012 συνελήφθη στους Κήπους Εβρου Ιταλός που μετέφερε στο Ι.Χ. του 61 κιλά ηρωίνης. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου συνελήφθη στο Τελωνείο Κήπων Γερμανός υπήκοος μεταφέροντας 20 κιλά ηρωίνης. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε συλληφθεί στον Λιμένα Εξωτερικού της Ηγουμενίτσας 59χρονος Γερμανός ο οποίος μετέφερε 23,8 κιλά ηρωίνης.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΣΟΔΝ, το 2012 κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα 331,1 κιλά ηρωίνης και το 2011 340,4 κιλά. Αντίστοιχα, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της «Κ», η κατασχεθείσα ποσότητα το 2013 ανήλθε σε 235 κιλά. Ο λεγόμενος «βαλκανικός δρόμος» αποτελεί τον βασικό άξονα μεταφοράς ηρωίνης από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, διαβεβαιώνει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC). Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο με τίτλο «Το εμπόριο ναρκωτικών μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (The Illicit Drug Trade Through South-Eastern Europe), τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρονται συγκεκριμένα στο νότιο «παρακλάδι» του βαλκανικού άξονα, τη διαδρομή δηλαδή της ηρωίνης προς τη Δυτική Ευρώπη διαμέσου Ελλάδας και Ιταλίας.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι βασικός διαμετακομιστικός σταθμός της ηρωίνης είναι η Τουρκία, όπου το 2012 κατασχέθηκαν 13,3 τόνοι ηρωίνης. Σε συνδυασμό με το ότι στις χώρες προορισμού (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία) η αντίστοιχη ποσότητα που κατασχέθηκε ανήλθε σε 5 τόνους, τα Ηνωμένα Εθνη συμπεραίνουν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών διέρχονται διαμέσου του βαλκανικού άξονα δίχως να εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το Αφγανιστάν το 2011 παρήγαγε 5.800 τόνους όπιο (83% της παγκόσμιας παραγωγής) και κατέσχεσε το ίδιο έτος «μόλις» 9 τόνους ηρωίνης. Η Ελλάδα πάντως περιγράφεται ως χώρα-σταθμός για τη νόθευση και επανασυσκευασία της ηρωίνης πριν καταλήξει στις χώρες προορισμού.

Η Europol, στην έκθεσή της για το Οργανωμένο Εγκλημα στην Ευρώπη (Serious Organise Crime Agency - 2013), επισημαίνει ότι οι εγκληματικές οργανώσεις της Τουρκίας διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση της ηρωίνης στην Ευρώπη. «Μεταφέρουν οι ίδιοι τα ναρκωτικά ή διευκολύνουν τη μεταφορά τους για λογαριασμό άλλων εγκληματικών οργανώσεων. Παραδοσιακά, οι εγκληματικές οργανώσεις της Τουρκίας εμπλέκονται σε διάφορα στάδια της διακίνησης ηρωίνης από τη Νοτιοδυτική Ασία στις αγορές της Ευρώπης». Σύμφωνα με τη Europol, οι Τούρκοι διακινητές διατηρούν στενούς δεσμούς με «προμηθευτές» στις χώρες παραγωγής.

Κατασχέσεις

Την ίδια πάντως ώρα, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα, σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ελλάδα παρατηρείται «επέκταση» της διακίνησης αλβανικού χασίς. Τη διετία 20112012 η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης που κατασχέθηκε στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διπλασιάστηκε, από 23 τόνους το 2011 σε 48 τόνους το 2012. Σημειώνεται πως, μόνο στην Ελλάδα, το 2013 κατασχέθηκαν απ' όλες τις διωκτικές αρχές 20 (!) τόνοι ακατέργαστου χασίς. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις κατασχέσεις κοκαΐνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτές αντιστοιχούν σε μόλις 1% της συνολικής ποσότητας που κατάσχεται στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Το 2012 ανήλθαν μόλις σε 356 κιλά αντί 48,2 τόνων κόκας που εντοπίστηκε την ίδια χρονιά σε Ολλανδία, Πορτογαλία και Βέλγιο.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιάννης Σουλιώτης)