Βαθμολογία

Σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η τρόικα δεν μπορεί παρά να... βάλει λίγο νερό στο κρασί της. Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται το σενάριο πως τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν ήδη από την τρόικα αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν -εν μέρει- τους οφειλέτες, αλλά και να φέρουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξάντλησε όλα τα περιθώρια, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δυνατότητα να αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία σε 48 μηνιαίες δόσεις, από τις 12 που είναι σήμερα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε αρχικά εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να υπάρξει «γενναία» ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και είναι εκείνος που διαπραγματεύεται με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το θέμα. Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν.

Ένας στους τρεις χρωστά στην Εφορία

Στο Υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογούν τονίζοντας ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ανακόψει την διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήτοι εκείνων που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014. Σημειώνεται ότι στα τέλη Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014, δε, είχαν ήδη στο τέλος Απριλίου ανέλθει σε 4,323 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως σήμερα έχουν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 62 δισ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί έως το τέλος του 2013.

Μια νέα ρύθμιση που θα έχει βάθος τετραετίας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.

Είναι ενδεικτικό πως οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο μπροστά τους, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν 10,5 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και σε τέλη κυκλοφορίας του 2015.Υπογραμμίζεται πως από τις 911.240 χρεωστικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα προκύπτει μέσος φόρος ύψους 1.053 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr