Βαθμολογία

Ερευνάται η εξαγορά της «Αρβανιτίδης»

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η υπόθεση της εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης από τη βιομηχανία παλετών Καρυπίδης και η ένταξη του δικτύου στη συνέχεια στο σύστημα δικαιόχρησης (franchising) της Μαρινόπουλος.

Αυτό που στην πραγματικότητα φέρεται να εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει μια συγκεκαλυμμένη εξαγορά της Αρβανιτίδης από τη Μαρινόπουλος, η οποία, όμως, δεν γνωστοποιήθηκε στην ανεξάρτητη αρχή, καθώς εμφανίστηκε ως συνεργασία μέσω franchising.

Στις 4 Μαρτίου 2014 η εταιρεία «Karipidis Bros» ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», η οποία διαθέτει δίκτυο 149 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Η είδηση προξένησε εξαρχής εντύπωση, με δεδομένο ότι η εταιρεία «Karipidis Bros» δραστηριοποιείται σε διαφορετικό αντικείμενο, αυτό της κατασκευής παλετών και ξύλινων μέσων συσκευασίας.

Στις 12 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Οπως επισημαίνουν νομικο

ί κύκλοι με αυτό τον τρόπο παρακάμπτεται ο προληπτικός έλεγχος που γίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην περίπτωση των συγκεντρώσεων. Πέρα από το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις γλιτώνουν μια σχετικά χρονοβόρο διαδικασία, το κυριότερο είναι ότι η Μαρινόπουλος πιθανώς απέφυγε το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί από την Επιτροπή προκειμένου να μην αποκτήσει υπέρογκα υψηλά μερίδια στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Μέσω της ένταξης των καταστημάτων της «Αρβανιτίδης», η Μαρινόπουλος διαθέτει στη Β. Ελλάδα 320 καταστήματα από 171 που είχε πριν από τη σύναψη της επίμαχης συμφωνίας. Η «Κ» επικοινώνησε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τον έλεγχο, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω, κατά την πάγια τακτική της.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Δήμητρα Μανιφάβα)