Βαθμολογία

Δυσάρεστες εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν τα εφετινά εκκαθαριστικά για εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς διαπιστώνουν ότι για τα ίδια ή και λιγότερα εισοδήματα θα πληρώσουν παραπάνω φόρους το 2014 σε σύγκριση με το 2013.

Η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, η παγίδα της έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις και για όσους έχουν δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς ο διαφορετικός τρόπος φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων σε σύγκριση με ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες, δημιουργούν φορολογουμένους πολλών ταχυτήτων με πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι για να μπορέσει κάποιος να έχει έκπτωση φόρου λόγω προσκόμισης δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση το σύνολο των δαπανών αυτών να ξεπερνά το 5% του ετήσιου εισοδήματος. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε παρέχεται έκπτωση φόρου 10% με ανώτερο ποσό έκπτωσης 3.000 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι, αν π.χ. κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και προσκομίσει αποδείξεις από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 900 ευρώ, δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου (στο παράδειγμά μας 90 ευρώ) και αυτό διότι οι δαπάνες που θα δηλώσει στην Εφορία δεν ξεπερνούν το 5% του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Αυτό είναι απαράδεκτο, όπως επισημαίνουν λογιστές-φοροτέχνες, γιατί τιμωρούνται άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανάγκη τα 90 ευρώ.

Παραπάνω φόρο σε σύγκριση με το 2013 θα πληρώσουν και χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και ως πέρυσι δήλωναν στην Εφορία τους τόκους προκειμένου και αυτοί να έχουν έκπτωση 10%. Μάλιστα το κράτος την έκπτωση αυτή την παρείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να κινηθεί η κτηματαγορά, καθώς και τα στεγαστικά δάνεια. Πλέον η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή είναι παρελθόν και άρα και σε αυτή την περίπτωση προκύπτει πρόσθετος φόρος αφού καταργήθηκε η έκπτωση.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι φοροαπαλλαγές που καταργήθηκαν και οδηγούν σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εχει καταργηθεί επίσης η έκπτωση φόρου για τα φροντιστήρια των παιδιών, το ενοίκιο της κύριας κατοικίας της οικογένειας, το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν και τα ασφάλιστρα ζωής.

Σε όλα τα παραπάνω, αν προστεθούν και οι καταργήσεις των αφορολόγητων ορίων και η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες, τότε οι επιβαρύνσεις εκτοξεύονται στα ύψη.

Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ έχει το 2013 ιατρικά έξοδα 500 ευρώ, έξοδα για φροντιστήρια παιδιών 1.000 ευρώ και τόκους κύριας κατοικίας 4.000 ευρώ.

Στη φορολογική δήλωση του 2013 ο φόρος χωρίς τις φοροαπαλλαγές ήταν 990 ευρώ ενώ με τις φοροαπαλλαγές ήταν 440 ευρώ.

Στη φορολογική δήλωση του 2014 μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα του προκύψει φόρος 1.200 ευρώ. Από τη σύγκριση με τον φόρο του 2013 προκύπτει για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο πρόσθετος φόρος 760 ευρώ.

Στην περίπτωση που η σύζυγός του δεν έχει άλλα εισοδήματα, τότε μπορεί να πάρει το οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ, που ανέρχεται σε 640 ευρώ για τα δύο παιδιά. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, να προκύψει τελική πρόσθετη επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρυσι 120 ευρώ.

Κίνδυνοι από τα τεκμήρια και τις αποδείξεις

Η Εφορία απορρίπτει δαπάνες που αφορούν μεταφορές με πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Παγίδα φόρων κρύβουν και τα τεκμήρια και οι αποδείξεις δαπανών για όσους δεν μπορέσουν να τα καλύψουν ή να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό αποδείξεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ανέργου με μηδενικό εισόδημα, ο οποίος όμως διαθέτει ένα ΙΧ 1.400 κυβικά και έχει κληρονομήσει κύρια κατοικία 70 τετραγωνικών.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος λόγω του ότι είναι άνεργος έχει τεκμήριο 3.000 ευρώ. Για το ΙΧ το τεκμήριο είναι 5.200 ευρώ ενώ για την κατοικία το τεκμήριο είναι 2.800 ευρώ. Σύνολο τεκμηρίων: 11.000 ευρώ.

Αν και δηλώνει μηδενικό εισόδημα, θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ και θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 2.750 ευρώ.

Ο φόρος για το τεκμαρτό εισόδημα είναι 320 ευρώ, εφόσον φυσικά δηλώσει αποδείξεις. Αν δεν δηλώσει αποδείξεις γιατί πιστεύει ότι δεν θα φορολογηθεί καθόλου, τότε θα του προκύψει επιπλέον φόρος 605 ευρώ. Δηλαδή, η συνολική επιβάρυνση για τον άνεργο με μηδενικό εισόδημα θα είναι 925 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εξής αποδείξεις: κοινόχρηστα (συντήρηση καυστήρα, ανελκυστήρα, καθαριότητα κτλ.), ενοίκιο κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, υγείας, κατοικίας, ΙΧ, αγορά πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, καυσόξυλα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Επίσης η Εφορία απορρίπτει αποδείξεις που αφορούν μεταφορές με πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ., μετρό, τραμ, προαστιακός, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, «μπλε» λεωφορεία).

Από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές, δεν μετρούν ούτε τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων ούτε τα φάρμακα, οι ιατρικές εξετάσεις και οι ιατρικές υπηρεσίες, τα διόδια, οι υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet κτλ.

Πηγή: TO BHMA
(Σιωμόπουλος Ντίνος)