Βαθμολογία

ΕΚΤ για Ελλάδα: Θα έχετε δημοσιονομικά κενά

Την καλή πορεία του προϋπολογισμού του 2014 καταγράφει η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη.

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ακόμη τη δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα εάν αυτά κριθούν αναγκαία, ενώ παραδέχεται ως πιο φιλόδοξο το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα το 2015-2016 και δίνει εύσημα για την υπέρβαση του στόχου το 2013.

Σε παράγραφο για την Ελλάδα η ΕΚΤ επισημαίνει «υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, για τα οποία όμως πιο φιλόδοξοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεθεί (3,0% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016). Στην πρόσφατη αναθεώρηση του το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015-18) περιέχει δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων αυτών και την παράταση μέτρων που λήγουν, αν είναι απαραίτητο» επισημαίνεται.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 (σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο εξαιρεί το κόστος της στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα), υπερκαλύπτοντας το στόχο του προγράμματος για ένα ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό.

Η επίδοση του πρωτογενούς και του συνολικού ελλείμματος, όπως αναφέρει το capital, με βάση τον ορισμό του EDP (σημ Eurostat) ωστόσο, ήταν πολύ χειρότερη το 2013 (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας κυρίως τις μεγάλες δαπάνες από την παροχή στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα (10,6% του ΑΕΠ). Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης του δεύτερου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014.

Πηγή: iefimerida.gr