Βαθμολογία

Τύρναβος: Η «πρωτεύουσα» του τσίπουρου

Περίπου 18 χλμ. χωρίζουν την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας από τον Τύρναβο. Στο τοπίο κυριαρχεί πάντα ο Κάμπος, ωστόσο το ανάγλυφο της περιοχής αρχίζει να αποκτά ποικιλία, που γίνεται μάλιστα ολοένα και μεγαλύτερη όσο η διαδρομή συνεχίζει ακόμη βορειότερα προς την επικράτεια της Ελασσόνας.

Ο Τύρναβος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η πόλη φημίζεται για το τσίπουρό της, τσίπουρο υψηλής ποιότητας που το κάνει περιζήτητο εντός και εκτός συνόρων. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που η σχετική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου μετριέται σε εκατοντάδες τόνους ετησίως: περίπου 20.000 στρέμματα καλλιέργειες δίνουν την «πρώτη ύλη» που έρχεται κατόπιν στα 200 (και βάλε) καζάνια της περιοχής, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν γύρω στους 400 τόνους παραγωγής κάθε χρόνο, κι αυτό έχοντας υπόψιν μόνο την παραγωγή του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου. Αν τώρα πάλι οι αριθμοί δεν σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και προτιμάς τη... δράση, τα τσιπουράδικα της κεντρικής πλατείας Τυρνάβου, λίγο πιο πέρα από το παλιό τούρκικο χαμάμ του 15ου αι., είναι ό,τι πρέπει για να μυηθείς από πρώτο χέρι στα μυστικά του τυρναβίτικου τσίπουρου, συνοδεία βεβαίως των απαραίτητων εκλεκτών μεζέδων.

Παλιότερα, στα χρόνια ακόμα της Τουρκοκρατίας, ο Τύρναβος στηριζόταν οικονομικά στην παραγωγή κόκκινης βαφής υφασμάτων και μεταξωτών υφασμάτων: τα τυρναβίτικα «σταμπωτά» στόλιζαν παπλώματα, μαξιλάρια, καναπέδες, τραπεζομάντιλα σε κάθε σπίτι της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

Τι θα δεις στον Τύρναβο

Στην πόλη αξίζει να κάνεις ένα πέρασμα από τη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Τιταρήσιου. Το παλιό, λιθόκτιστο χαμάμ του 15ου αι. είναι το μοναδικό σωζόμενο οθωμανικό κτίσμα της περιοχής, ενώ θα πρέπει να κάνεις και μια βόλτα στους δρόμους της πόλης για να ανακαλύψεις κάποια από τα παλιά παραδοσιακά σπίτια του Τυρνάβου που εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους.

Επιβάλλεται επίσης μια επίσκεψη στο άλσος του Προφήτη Ηλία, με τον μικρό ζωολογικό κήπο. Τέλος, γύρω στα 4 χλμ. έξω από την πόλη βρίσκεται η Πηγή της Αγίας Αννας, ένας υπέροχος χώρος αναψυχής, με πανοραμική θέα στον κάμπο. Από τα νερά των πηγών μάλιστα υδρεύεται και ο Τύρναβος.

Πηγή ethnos.gr