Βαθμολογία

Στροφή σε φοροελαφρύνσεις

Τη στροφή σε πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα δείξουν στην πράξη τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, προετοιμάζει η κυβέρνηση. Πλέον, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση των φόρων, προκειμένου να ανακουφιστούν τα ελληνικά νοικοκυριά, μετά και την εφετινή φοροεπιδρομή.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο μελετά προτάσεις προς την τρόικα, εφόσον τα στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας για το 9μηνο θα είναι θετικά, προκειμένου να μην σταλεί το μήνυμα ότι η Αθήνα χαλαρώνει τις προσπάθειες της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μελετάται, λοιπόν, να μειωθεί σταδιακά η έκτακτη εισφορά που «πνίγει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αρχικά, η μείωση εξετάζεται να είναι κατά 50% και ανάλογα με τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας να επέλθει και νέα μείωση.

Επιπλέον, εξετάζεται και η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς υπέρ της κατάργησης του μέτρου είναι ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς μειώθηκε η κατανάλωση. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% τόνωσε τα έσοδα και θα διατηρηθεί.

Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από τις απαντήσεις της τρόικας και οι πρώτες αντιδράσεις των ελεγκτών αναμένεται να καταγραφούν κατά την επίσκεψη τους στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα, πριν την αξιολόγηση του φθινοπώρου. Ήδη, το ΔΝΤ έχει ζητήσει στην έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη λήψη νέων μέτρων. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, δεν απέκλεισε να μειωθούν ορισμένοι φορολογικοί συντελεστές που φέρνουν «ασφυξία» στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Πηγή: real.gr