Βαθμολογία

Εσπειραν συμβόλαια και τώρα θερίζουν κέρδη

Καπνός για την παρασκευή τσιγάρων, ηλίανθος για την παραγωγή βιοκαυσίμων, βαμβάκι για ενδύματα και ελιές που προορίζονται για ελαιόλαδο καλλιεργούνται πλέον μεταξύ άλλων αγροτικών προϊόντων με κλειστά συμβόλαια, εξασφαλίζοντας στους συγκεκριμένους παραγωγούς την απορρόφηση της σοδειάς τους.

Η συμβολαιακή καλλιέργεια εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα μας και πάνω από 10 προϊόντα δίνουν συμβόλαια σε αγρότες, με πρωταγωνίστριες τις καλλιέργειες εκείνες για τις οποίες υπάρχει και η αντίστοιχη εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 600 ροδακινοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, τη σοδειά των οποίων αγοράζει η επιχείρηση Venus Growers, τα ροδάκινα γίνονται εν συνεχεία κομπόστα και στη συντριπτική τους πλειονότητα εξάγονται.

50 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο θέμα της χρηματοδότησης αρχίζει να αναπτύσσεται ολοένα και μεγαλύτερος ανταγωνισμός, καθώς μετά την Τράπεζα Πειραιώς είσοδο κάνουν και άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank και η Εθνική. Τη μερίδα του λέοντος ωστόσο στις χρηματοδοτήσεις κατέχει η Πειραιώς, που μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει πάνω από 50 προγράμματα με επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στα οποία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 12.000 παραγωγοί. Στόχος μάλιστα είναι οι σημερινοί 12.000 αγρότες να φτάσουν τους 23.000 στο τέλος του έτους.

Χθες η τράπεζα ανακοίνωσε δύο νέες συμφωνίες. Η πρώτη αφορά την ανανέωση και την επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης της καλλιέργειας, της επεξεργασίας και της πώλησης στην εταιρεία μεταποίησης Μισσιριάν των καπνών των παραγωγών των Νομών Καβάλας, Σερρών, Δράμας, Πιερίας και Ημαθίας.

Πρόκειται για εταιρεία που καλύπτει το 35% της εγχώριας παραγωγής και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταποίησης καπνών στην ελληνική αγορά. Η δεύτερη συμφωνία αφορά την ανανέωση και την επέκταση του προγράμματος στον τομέα των ροδακίνων των Νομών Ημαθίας και Πέλλας σε συνεργασία με την εταιρεία Πρόδρομος Παυλίδης. Η χρηματοδότηση από την τράπεζα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων.

Είχαν προηγηθεί στις αρχές Ιουνίου συμφωνίες της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα του ελαιολάδου με την εταιρεία Μποτζάκης για την απορρόφηση της παραγωγής ελαιοπαραγωγών του Ηρακλείου, καθώς και με την εταιρεία Εκκοκκιστήρια - Κλωστήρια Βορείου Ελλάδος στην Κομοτηνή για την αγορά βαμβακιού, την εκκόκκισή του και την πώληση έτοιμου προϊόντος από τους παραγωγούς των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης.

ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ

Επίσης τον Ιούνιο, η τράπεζα ήρθε σε συμφωνία με τους αμπελουργούς των Νομών Πέλλης και Λάρισας για τη χρηματοδότηση της παραγωγής και της απορρόφησης των σταφυλιών τους από την εταιρεία Τσάνταλης, που εξάγει κρασί σε 55 χώρες.

Στον τομέα της σταφίδας η τράπεζα έχει προχωρήσει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με παραγωγούς των Νομών Κορινθίας και Αχαΐας σε συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ενωση Συνεταιρισμών από το Αίγιο, ενώ στον τομέα των ενεργειακών φυτών τρέχει πρόγραμμα σε συνεργασία με την εταιρεία GF Energy για την καλλιέργεια ηλίανθου σε Μακεδονία και Θράκη, και εν συνεχεία την επεξεργασία του και την πώληση βιοκαυσίμων.

Εκτός των παραπάνω, στα σκαριά βρίσκονται και μια σειρά από άλλες συμφωνίες, όπως με τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ στον Βόλο για την απορρόφηση ποσοτήτων γάλακτος από τους τοπικούς κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χριστόδουλο Αντωνιάδη, τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια της τράπεζας στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις.

Ραγδαία ανάπτυξη

Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες που ανακαλύπτει τη συμβολαιακή γεωργία. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα μεγέθη της συμβολαιακής αγροτικής οικονομίας είναι τεράστια. Σήμερα το 90% των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων και το 80% των χοιροτροφικών στη Φινλανδία λειτουργούν με αυτόν τον θεσμό. Στις ΗΠΑ, καλύπτει άνω του 40% της συνολικής αγροτικής παραγωγής και το 90% της παραγωγής πουλερικών, καπνών και σακχαρότευτλων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Γιώργος Φιντικάκης)