Βαθμολογία

Κελιά υψίστης ασφαλείας και τράπεζα DNA

Στονα Δομοκό θα λειτουργήσουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, με την ΕΛ.ΑΣ να αναλαμβάνει με απόρρητο σχέδιο την περιφρούρηση μέσα και έξω από το κτίριο.

Εκεί θα μεταχθούν κατάδικοι και υπόδικοι που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι και κατηγορούνται για τρομοκρατία, ανθρωποκτονία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία με φόνο ή βαριά σωματική βλάβη, εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και της χώρας, εσχάτη προδοσία.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο που ανάβει το «πράσινο φως» για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και την συστηματοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους όρους κράτησης, την αποφυλάκιση και τις άδειες των καταδικασμένων για βαριά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κλπ.

Στόχος εκτός των άλλων είναι να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης αλλά και η δυνατότητα φύλαξης του DNA υπόπτων για πολλά χρόνια, καθώς και μέτρα επιείκειας για υπόπτους και καταδίκους που δίνουν πληροφορίες για εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων ή αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Οι καταδικασμένοι σε ισόβια για τρομοκρατία και δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το «Έθνος», δεν θα αποφυλακίζονται πριν εκτίσουν 20 χρόνια, ούτε θα παίρνουν άδεια πριν από τη συμπλήρωση 10ετίας (πραγματικής, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό της ποινής). Για όσους έχουν ξεπεράσει τη 10ετία, θα αποφαίνεται εντός 6μήνου ο εισαγγελέας για τη συνέχιση της κράτησής τους ή μη, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Μέτρα επιείκειας θα έχουν όσοι δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία και δώσουν στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόποινων ή φυγόδικων τρομοκρατών ή στην παρεμπόδιση τρομοκρατικής ενέργειας ή στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης. Θα «παγώνει» η σε βάρος τους δίωξη, αλλά εάν οι πληροφορίες τους αποδειχθούν ψευδείς, θα συνεχίζεται κανονικά η δίωξή τους, ενώ η κατάθεσή τους θα τηρείται απόρρητη σε ειδικό αρχείο.

Πηγή: thessalianews.gr