Βαθμολογία

Συμμαχία για τον έλεγχο της Forthnet

Τη συγκρότηση κοινού μετώπου στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας σηματοδοτεί η χθεσινή συμφωνία των εταιρειών Wind και Vodafone για το μέλλον της εταιρείας Forthnet, στην οποία μετέχουν και οι δύο.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone Hellas αποκτά δικαίωμα (call option) για την απόκτηση ύστερα από ένα χρόνο ποσοστού 13,25%, από το συνολικό 33% που κατέχει η Wind Hellas στη Forthnet.

Πρόκειται για συμφωνία που αναμένεται να οδηγήσει σε νέο κύκλο συγκεντρώσεων - συγχωνεύσεων εταιρειών, κυρίως στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και του Ιντερνετ.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι η Vodafone θα μπορεί να αποκτήσει 14.584.853 κοινές μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου κυριότητας της Wind Hellas στη Forthnet, στην εταιρεία στην οποία ανήκει και η ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση Nova.

Σήμερα, τα ποσοστά των δύο εταιρειών στη Forthnet είναι 33% για τη Wind και 6,5% για τη Vodafone. To δικαίωμα προαίρεσης (call option) που υπέγραψαν χθες Wind και Vodafone σημαίνει πρακτικά ότι στο μέλλον θα μοιράζονται τη συμμετοχή τους στη Forthnet, καθώς με την υλοποίηση της συμφωνίας τα μερίδιά τους στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας θα διαμορφωθούν στο 19,75% για την κάθε μία.

Με τη χθεσινή συμφωνία τους οι δύο εταιρείες συγκροτούν κοινό μέτωπο και απέναντι στους άραβες μετόχους πλειοψηφίας της Forthnet (η Emirates International Telecommunications από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχει το 44,02% της εταιρείας), αλλάζοντας τα δεδομένα σε ένα παζάρι που ήδη έχει διαρκέσει πολύ καιρό.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Vodafone και Wind δίνουν τα χέρια. Ηδη οι δύο εταιρείες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στον τομέα των υποδομών κινητής τηλεφωνίας συστήνοντας από κοινού την εταιρεία Victus, η οποία ουσιαστικά θα τρέχει ένα κοινό δίκτυο κεραιοσυστημάτων στην περιφέρεια, επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας είναι οι συνέργειες.

Εχοντας ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα, δεν ήταν δύσκολο να υπάρξει κοινός τόπος συμφωνίας και στην περίπτωση της Forthnet.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, η σύμπραξη αυτή δημιουργεί ένα στενό κλοιό γύρω από τη Forthnet καθώς είναι προφανές ότι διεκδικούν πλέον από κοινού να αναλάβουν τον έλεγχό της. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, σενάρια για συγχώνευση Vodafone και Wind, κάτι που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, θεωρούνται πρόωρα.

Το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για την απόκτηση της Forthnet κορυφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Wind απέκτησε το 33% με μια κίνηση που αιφνιδίασε τότε την αγορά.

Ωστόσο, τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Vodafone κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξαν τα έως τότε δεδομένα, δίνοντας άλλο αέρα στους Αραβες που είδαν την τιμή της μετοχής της Forthnet να ανεβαίνει. Μάλιστα, με όπλο αυτό άρχισαν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους μνηστήρες.

Η χθεσινή συμφωνία παρότι είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στο μέτωπο Hellas on Line - Vodafone Hellas αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς τη συγκέντρωση μεριδίων και δυνάμεων στην εγχώρια αγορά των εναλλακτικών παρόχων τηλεπικοινωνιών.

Απώτερος στόχος είναι η κοινή δραστηριοποίηση Vodafone και Wind στο fixed line, ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν προεκτάσεις της συμφωνίας θα αφορούν και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο τη Forthnet ως κλειδί των εξελίξεων στον κλάδο, καθώς σήμερα το τηλεοπτικό περιεχόμενο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στις τηλεπικοινωνίες.

Η επιλογή της διοίκησης της εταιρείας να δημιουργήσει ουσιαστικά μια νέα αγορά, αυτής του 3Play, έχει αναδείξει τη Forthnet βασικό κομμάτι του παζλ που ονομάζεται consolidation στον κλάδο.

Πάντως, η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά σχεδόν δεκατρία χρόνια μετά την πλήρη απελευθέρωσή της εξελίσσεται σε παιχνίδι για λίγους.

Την τελευταία επταετία η αγορά των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ έχει συρρικνωθεί σημαντικά, καθώς αρκετές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο, ενώ άλλες κατάφεραν να διασωθούν μέσω συγχωνεύσεων με μεγαλύτερες.

Τα τελευταία χρόνια η πορεία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς είναι έντονα πτωτική, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.

Τι λέει η αγορά

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών δημιουργεί έναν στενό κλοιό γύρω από τη Forthnet, καθώς είναι προφανές ότι διεκδικούν πλέον από κοινού να αναλάβουν τον έλεγχό της.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ