Βαθμολογία

Χωρίς γάλα οι Παιδικοί Σταθμοί

Πρόβλημα με την έλλειψη φρέσκου γάλακτος, για το πρωινό 1.800 παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς αντιμετωπίζει ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από γαλακτοβιομηχανίες αφού οι δυο μέχρι σήμερα διαγωνισμοί, κηρύχθηκαν άγονοι.

Το θέμα χρειάσθηκε να απασχολήσει τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας όπου κατά πλειοψηφία εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε το περασμένο Πάσχα και διαιωνίζεται μέχρι σήμερα, αφού κηρύχθηκαν άγονοι οι διαγωνισμοί που έγιναν, στις 16 Απριλίου ο πρώτος και, στις 12 Μαΐου ο δεύτερος.

Ο διαγωνισμός αφορά στο ποσό των 31.500 ευρώ, διάρκειας ενός έτους και σε τέσσερα προϊόντα (φρέσκο γάλα, κασέρι, γιαούρτι και φέτα) για τις ανάγκες του πρωινού και μεσημεριανού γεύματος 1.800 παιδιών στους 24 συνολικά Παιδικούς Σταθμούς του δήμου. Τρόφιμα τα οποία, όπου είναι εφικτό όπως στην περίπτωση του γάλακτος για παράδειγμα, έχουν αντικατασταθεί με άλλα για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο πρόγραμμα διατροφής των παιδιών.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, το πρόβλημα με τους Παιδικούς Σταθμούς καταγράφεται φέτος για πρώτη φορά, σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς του δήμου Λαρισαίων (π.χ. προμήθειας γάλακτος εργαζομένων) οι οποίοι έγιναν κανονικά.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες αποδίδεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην καθυστέρηση που σημειώνεται στην εξόφληση της δαπάνης, λόγω των προβλεπόμενων διαδικασιών, από την πλευρά του δήμου με αποτέλεσμα οι εταιρίες να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής, παρότι οι πιστώσεις είναι διαθέσιμες.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά απηχεί κατά πως φαίνεται και την κατάσταση της οικονομίας, όπως επισημάνθηκε χθες και από δημοτικούς συμβούλους ενώ προσφέρεται έργο σε γαλακτοβιομηχανίες, με εξασφαλισμένες πιστώσεις, αυτές να επιλέγουν τους διαγωνισμούς εκείνους από τους οποίους θα εξοφληθούν άμεσα, χωρίς δηλαδή καθυστερήσεις.

Να σημειωθεί πως το όλο θέμα μεταφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αφού, όπως διευκρίνιζαν υπηρεσιακά στελέχη, από το νόμο προβλέπεται ότι μετά από δυο άγονους διαγωνισμούς απαιτείται απόφαση του συμβουλίου για εξουσιοδότηση του δημάρχου να χειρισθεί το θέμα και να αρθεί το αδιέξοδο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Κατά τα άλλα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στη χθεσινή του συνεδρίαση, ασχολήθηκε με τρέχοντα θέματα. Επειδή ωστόσο ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σπ. Μπαρμπούτη και τον απερχόμενο δήμαρχο Κων. Τζανακούλη να συγχαίρουν τον νέο δήμαρχο Απ. Καλογιάννη για την εκλογή του και να του εύχονται με αφορμή τα νέα καθήκοντα.

Με τον κ. Καλογιάννη ανταπαντώντας να σημειώνει πως «η συνεργασία μας θα εγγυηθεί τη συνέχιση της διοίκησης προς όφελος του δήμου» για να χαρακτηρίσει, απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους, «γόνιμη της διαδικασία της αντιπαράθεσης» όπου απαιτήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Καλογιάννης επανέλαβε την προεκλογική του δέσμευση για αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου προσθέτοντας ακόμη πως, με σκοπό την ομαλή μεταβίβαση την 1η Σεπτεμβρίου, το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί ο ίδιος στο δημαρχείο.

Για ορισμένα θέματα επίσης της χθεσινής ημερήσιας διάταξης, ζήτησε τέλος οι αποφάσεις, να ληφθούν από το νέα δημοτική αρχή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, αίτημα που έγινε αποδεκτό με εξαίρεση την προμήθεια απαραίτητων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες.

ΕΜΒΟΛΙΑ

Με αφορμή τις ευχές στο νέο δήμαρχο, τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής παράλληλα του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης για να τονίσει πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα ασκεί αντιπολίτευση σε οποιοδήποτε αντιλαϊκό μέτρο, προσθέτοντας ότι εδώ «θα κριθούμε όλοι μας σε σύγκριση με αυτά που ειπώθηκαν προεκλογικά και με αυτά που θα γίνουν μετεκλογικά».

Να σημειωθεί πως ο κ. Λαμπρούλης έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα του μη εμβολιασμού παιδιών, με αφορμή διάφορες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, θέμα που θα απασχολήσει κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Όπως διευκρινίσθηκε χθες, μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, θα γίνουν και άλλες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ