Βαθμολογία

Η τριπλή πρόκληση του ψηφιακού βιβλίου

Aν και με αργούς ρυθμούς, τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου, όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία εμφανίζονται στην ελληνική αγορά. Τα βιβλιοπωλεία ολοένα και εντείνουν την προσπάθεια για την ψηφιοποίηση καταλόγων, ενώ παράλληλα η τάση της online προώθησης και γενικότερα αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρουν το Ιντερνετ και τα social media, για το βιβλίο και την έντυπη μορφή του, όχι δηλαδή αποκλειστικά και μόνο για τα ebooks, γίνεται ρεύμα.

Επόμενο είναι να «σοβαρεύει» και η συζήτηση γύρω από την ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου, που μέχρι σήμερα εξαντλούνταν κυρίως στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ebook και σε απόπειρες γνωριμίας του κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Ο «Ηλεκτρονικός Αναγνώστης - www.eAnagnostis.gr» διοργανώνει την Τετάρτη 11 Ιουνίου μια ημέρα συζήτησης για την τριπλή πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης του κλάδου του βιβλίου, από την παραγωγή, την προώθηση και την πώληση έως και την ανάγνωση, με τη συμμετοχή επαγγελματιών του βιβλίου. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καλαμαρά, διαχειριστή του eAnagnostis.gr, «στο πεδίο του ηλεκτρονικού βιβλίου και στο πεδίο της αξιοποίησης του Ιντερνετ σίγουρα είμαστε πιο πίσω σε σχέση οπωσδήποτε με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όχι, όμως, ιδιαίτερα πιο πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει τόσο ζήτημα υστέρησης όσο διαφοράς στον ρυθμό. Το θέμα, πάντως, δεν είναι να προβλέψει κανείς πότε θα έχουμε μαζική διάδοση των ηλεκτρονικών βιβλίων και πότε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή μετάβαση του κλάδου του βιβλίου, αλλά το πώς οι επαγγελματίες του βιβλίου θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όταν θα συμβεί αυτό».

Ο Μιχάλης Καλαμαράς διακρίνει τρεις πτυχές σ' αυτήν τη μετάβαση: «Την παραγωγή του βιβλίου, την προώθηση και πώληση του βιβλίου και την ανάγνωσή του. Στην παραγωγή, η ψηφιακή μετάβαση ήδη σε ένα βαθμό έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, η online προώθηση είναι κάτι το οποίο επίσης βλέπουμε και το κομμάτι της ανάγνωσης που συνδέεται και με τις πωλήσεις ebooks μπορεί να βρίσκεται ακόμη στην αρχή, αλλά και πάλι βλέπουμε ένα κοινό ανθρώπων που διαβάζει συστηματικά και έχει κάνει το βήμα, παρ' όλο που σίγουρα τα ποσοστά δεν είναι ακόμη μεγάλα. Ομως αυτό το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς διότι και οι αναγνώστες στρέφονται προς το ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά και οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες κάνουν τις αναγκαίες επενδύσεις και ενέργειες για να το διαθέτουν».

Αγαπημένο θέμα των βιβλιοφίλων είναι η αντιπαράθεση μεταξύ έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου. Ο Μιχάλης Καλαμαράς δίνει μια διαφορετική διάσταση.

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα debate γιατί ουσιαστικά δεν είναι ανταγωνιστικά το ηλεκτρονικό με το έντυπο βιβλίο, απλώς πρόκειται για διαφορετικές μορφές του βιβλίου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, σίγουρα θα συνυπάρξουν, αλλά όπως ήδη είπαμε, το ebook είναι στην αρχή του, τουλάχιστον στην Ελλάδα, και δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή απαραίτητα θα εξαφανιστεί το έντυπο.

»Εδώ, πρέπει να κάνουμε την εξής διάκριση: από την πλευρά του αναγνώστη μπορεί να πει κάποιος ότι "εγώ θέλω ή δεν θέλω να διαβάσω ηλεκτρονικά ή εγώ θέλω ή δεν θέλω να ενημερωθώ από το Ιντερνετ", αλλά από τη σκοπιά του επαγγελματία του βιβλίου δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής γιατί θα πρέπει να είναι έτοιμος να προωθήσει και να πουλήσει το βιβλίο του online, να το παραγάγει σε ηλεκτρονική μορφή και να αναπτύξει όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να το διαβάσει κάποιος ηλεκτρονικά.

»Νομίζω ότι είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι του βιβλίου που από άποψη λένε "όχι, δεν θα ήθελα να ασχοληθώ είτε με το ηλεκτρονικό βιβλίο είτε με το Ιντερνετ". Ολοι προχωρούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμη και εκδότες που δεν έχουν ηλεκτρονικά βιβλία είναι αρκετά ενεργοί στο Ιντερνετ».

Στόχος της ημερίδας, πάντως, είναι μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για το ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά και για τη σχέση γενικότερα του βιβλίου, έντυπου ή ηλεκτρονικού, με το Ιντερνετ. Και σε ό,τι αφορά την προώθησή του αλλά και σε ό,τι αφορά την παραγωγή του βιβλίου, κυρίως του ηλεκτρονικού, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει και την παραγωγή του έντυπου βιβλίου. Δεν μιλάμε πια για ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σε μία μόνο μορφή, αλλά σε τουλάχιστον δύο μορφές. Τα ebooks αλλάζουν το τοπίο στην προώθηση και την παραγωγή του βιβλίου.

H εκδήλωση του eAnagnostis.gr θα πραγματοποιηθεί στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή). Εναρξη στις 5 μ.μ. Παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων οι: Nίκος Αργύρης, Αργύρης Καστανιώτης, Γιάννης Μπασκόζος, Νικόλ Παπασωτηρίου, Χάρης Ψυχογιός, Νίκος Βένιος, Αρης Καραταράκης, Γιώργος Φωτόπουλος.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιούλη Επτακοίλη)