Βαθμολογία

Απόφαση σταθμός κατά εισπρακτικών

«Κόλαφο» αποτελεί για τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες δικαστική απόφαση, που θέτει φραγμούς στην επεξεργασία και μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών και των κατόχων πιστωτικών καρτών, ενώ βάζει κανόνες στις αλόγιστες τηλεφωνικές κλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών προς στους οφειλέτες.

Επιπρόσθετα, η δικαστική απόφαση, που χαρακτηρίζεται από νομικούς ως «βόμβα μεγατόνων», ορίζει ότι θα επιβάλλεται υποχρεωτικά αποζημίωση τουλάχιστον 5.869 ευρώ υπέρ του δανειολήπτη, σε περίπτωση παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων.

«Επιτελούς, αρχίζουν σιγά σιγά οι Έλληνες δικαστές να βγαίνουν από το λήθαργο και να αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών». Αυτό έλεγαν δικηγόροι στο «Πρώτο ΘΕΜΑ», με αφορμή την Εφετειακή απόφαση, που έβαλε φρένο στη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων από τις τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρείες χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των δανειοληπτών, ενώ τόνιζαν ότι οι εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα σε μια εποχή που οι πολίτες μαστίζονται από την μνημονιακή οικονομική πολιτική και τα χαράτσια.

Δεν παρέλειψαν οι δικηγόροι να επικρίνουν το γεγονός ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μένει αδιάφορος μπροστά στη συνεχώς αυξανόμενη ροπή των δικηγορικών γραφείων και των δικηγορικών εταιρειών να μετατρέπονται, χάριν του κέρδους, σε εισπρακτικές εταιρείες.

Μάλιστα, ορισμένες από αυτές, έχοντας πολιτικές πλάτες και διασυνδέσεις κάτω από το τραπέζι, αλλά και «μπάρμπα στην Κορώνη», έχουν μετατραπεί σε κολοσσούς, που απασχολούν δεκάδες εκατοντάδες δικηγόρους και υπαλλήλους, εκμεταλλευόμενες στο έπακρον την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Κάτω από την οικονομική μάστιγα και την ανεργία εξαναγκάζουν άλλους δανειολήπτες να υποθηκεύουν τα σπίτια τους και άλλα ακίνητα να τα βγάζουν στο σφυρί.

Παράλληλα, οι εισπρακτικές αυτές εταιρείες θησαυρίζουν στην κυριολεξία, ενώ πάντα ενημερώνουν με στόμφο τους δανειολήπτες προς εκφοβισμό ότι τηλεφωνούν από δικηγορικό γραφείο και η υπόθεσή τους είναι ένα βήμα πριν βγάλουν διαταγή πληρωμής ή πριν βγει το ακίνητό τους στο σφυρί, κ.λπ.

Πηγή: thessalianews.gr