Βαθμολογία

«Καυτός» Ιούνιος για τη Χρυσή Αυγή

Με τις απολογίες, μέσα στον Ιούνιο, ακόμα εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής, από τους οποίους οι οκτώ διώκονται για την κακουργηματική κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση και απειλούνται ακόμα και με προφυλάκιση, η ανάκριση για την πρωτοφανή για τα ποινικά μας χρονικά υπόθεση μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία.

Η δικογραφία που άρχισε να σχηματίζεται τον περασμένο Οκτώβριο αριθμεί πλέον χιλιάδες σελίδες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σοκαριστικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν οι ανακρίτριες στο πλαίσιο της έρευνάς τους και έπειτα από εφόδους που διέταξαν σε σπίτια και γραφεία κατηγορουμένων βουλευτών. Τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί αφορούν περίπου 30 υποθέσεις, ανθρωποκτονιών, αποπειρών ανθρωποκτονιών, επιθέσεων, βανδαλισμών κ.ά., που φέρεται ότι διέπραξαν οι κατηγορούμενοι μέλη της Χ.Α. .Ενδεικτικά οι δύο εφέτες περιλαμβάνουν -μεταξυ άλλων -στα κατηγορητήρια τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη .

Οι τελευταίες απολογίες

Μετά τις προθεσμίες που ζήτησαν και έλαβαν για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους οι νέοι κατηγορούμενοι, την Τρίτη 10 Ιουνίου την πόρτα του ανακριτικού γραφείου θα περάσει πρώτος προκειμένου να απολογηθεί για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση ο βουλευτής Νίκος Κούζηλος.

Ακολουθούν για το ίδιο αδίκημα οι απολογίες ακόμη 7 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως και αυτή του επίσης βουλευτή Γιώργου Γερμενή, στις 17 Ιουνίου. Ο τελευταίος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και τώρα θα απολογηθεί συμπληρωματικά για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής.

Συγκεκριμένα, στις 12 Ιουνίου αναμένεται να απολογηθεί η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του προφυλακισμένου γενικού γραμματέα της Χ.Α., Νίκου Μιχαλολιάκου, μία ημέρα αργότερα στις 13 Ιουνίου σε απολογία έχει κληθεί ο Μιχάλης Αρβανίτης, στις 16 Ιουνίου ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που πλέον ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χ.Α., στις 18 Ιουνίου ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, στις 19 Ιουνίου ο Αντώνης Γρέγος, στις 20 Ιουνίου ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος και τέλος στις 23 Ιουνίου ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη. Απ΄ την πλευρά τους οι ανακριτικές αρχές αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό εκτιμούν στα κατηγορητήρια τους πως οι κατηγορούμενοι βουλευτές είτε έδιναν οι ίδιοι εντολές είτε ενέκριναν σειρά επιθέσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων σε βάρος όσων είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή ως «πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί» της.

Στόχος των ανακριτριών είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα και να οριστεί δικάσιμος πριν από την ολοκλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης ( 18μηνο) των κατηγορουμένων.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η κλήτευση σε συμπληρωματική απολογία του Ηλία Κασιδιάρη του οποίου ήρθη η ασυλία στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία αποκαλύφθηκε και η καταγραφή της συνομιλίας του με τον πρώην πλέον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Υπενθυμίζεται ότι προφυλακισμένοι παραμένουν από τον περασμένο Οκτώβριο οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππας, Ι. Λαγός, Στ. Μπούκουρας, Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος.

Πηγή: thetoc.gr