Βαθμολογία

Σενάρια για τον «άγνωστο Χ» του Οικονομικών

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση και ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος εισέρχονται οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, καθώς η μακρά εκκρεμότητα με τον ανασχηματισμό έχει οδηγήσει σε απραξία την κυβέρνηση.

Πριν από την τελική συζήτηση, ωστόσο, μεταξύ των δύο ανδρών θα προηγηθεί, ήδη από σήμερα, κρίσιμος κύκλος επαφών του κ. Ευ. Βενιζέλου με τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ. Αντικείμενο δεν θα είναι μόνον η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και η συμμετοχή τους σε αυτήν αλλά και η διασφάλιση της συντεταγμένης πορείας του ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα ενόψει και των πρωτοβουλιών ανασύνθεσης στην Κεντροαριστερά. Τα βασικά σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που, πλην νέας εμπλοκής, αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα (οι υπουργοί έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται εκείνη την ημέρα σε... λογική απόσταση από την Αθήνα, ενώ αντίστοιχη κρούση φέρεται να έχει λάβει και ο Αρχιεπίσκοπος), προβλέπουν τη μετακίνηση του κ. Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως η παραίτηση του κ. Χ. Θεοχάρη δεν λειτουργεί συμψηφιστικά ή εξισορροπητικά προς την παραμονή του κ. Στουρνάρα στο κυβερνητικό σχήμα.

Από εκεί και πέρα, για το πρόσωπο που θα αναλάβει εφεξής τις τύχες της ελληνικής οικονομίας οι πληροφορίες ήταν λιγοστές και τα σενάρια πλούσια. Στην πολιτική και δημοσιογραφική αγορά «έπεσαν», με συντονισμένο τρόπο, ονόματα μόνο και μόνο για να «αποσυρθούν» την επομένη. Την ίδια στιγμή, το «προφίλ» του νέου υπουργού που έδιναν κυβερνητικές πηγές –πολιτικό πρόσωπο με «ειδικό βάρος» και «οικείο» στους εταίρους της χώρας– πυροδοτούσε σειρά σεναρίων. Μόνο τις τελευταίες ημέρες για τη θέση του κ. Στουρνάρα ακούστηκαν οι Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης, Χρ. Σταϊκούρας, Κυρ. Μητσοτάκης, ακόμη και ο πρώην επίτροπος Στ. Δήμας, που διατηρεί διακριτή απόσταση από την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Τα σενάρια για το πρόσωπο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη αναζωπυρώθηκαν μετά και τη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά χθες το μεσημέρι στη Μουρούζη. Τα περισσότερα εξ αυτών διαψεύδονταν από το Μαξίμου, διατηρώντας το στοιχείο της έκπληξης ενόψει των τελικών ανακοινώσεων.

Μόνο βέβαιο είναι ότι αντί του υπερκομματικού Γ. Στουρνάρα, ο νέος υπουργός θα είναι «γαλάζιο» στέλεχος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ, πιθανά, ακόμη ένα υπουργείο, χωρίς να αλλάξουν οι συσχετισμοί μεταξύ των δύο κομμάτων. Το θέμα θα συζητούνταν κατά τη διάρκεια συνάντησης των κ. Σαμαρά - Βενιζέλου, που επρόκειτο να γίνει χθες βράδυ.

Ως προς το υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα, πλην των Ευάγγ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλου ως υπουργού Αμυνας, Δ. Σταμάτη ως υπουργού Επικρατείας, υπήρχαν από ασφαλείς πληροφορίες έως εκτιμήσεις. Παραμένοντες στη θέση τους φέρονταν οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Μανιάτης, εντός κυβέρνησης αναμένεται να είναι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ενώ αυξημένες είναι πλέον οι πιθανότητες παραμονής και του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ενδεχομένως και στο υπουργείο Υγείας. Απρόσμενοι υπερασπιστές του έργου του κ. Γεωργιάδη, για τον οποίον πάντως έχει θετική εικόνα και το Μαξίμου, ήταν οι ξένοι εμπειρογνώμονες (Task Force) που επιβλέπουν την προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Αντιθέτως, αυτό που δεν θέλει να βάλει στην εξίσωση του ανασχηματισμού η κυβέρνηση είναι η... Χρυσή Αυγή. Στέλεχος του Μαξίμου υπογράμμιζε πως οι πρόσφατες επιθέσεις των Ν. Μιχαλολιάκου και Χρ. Παππά όχι μόνο δεν πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την αξιοποίηση στελεχών, αλλά, αντιθέτως, συνιστούν έως και πλεονέκτημα. Στην πραγματικότητα, όμως, η συζήτηση στο εσωτερικό του Μαξίμου για το πολιτικό πρόσημο της κυβέρνησης παραμένει ζωηρή. Κάποιοι υπερασπίζονται με ένταση την παρουσία στελεχών όπως ο Αδ. Γεωργιάδης στο σχήμα, ενώ άλλοι προκρίνουν κυβέρνηση με πιο κεντρογενές προφίλ.

Απόλυτα συνδεδεμένη με αυτήν τη συζήτηση, αλλά όχι μόνον, είναι και η ενδεχόμενη υπουργοποίηση του κ. Μ. Βορίδη. Αν και βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή των... κυβερνήσεων που συγκροτούν οι δημοσιογράφοι, μένει εκτός της κυβέρνησης που, τελικά, ανακοινώνει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μέχρι τώρα μοιάζει να τον προτιμά στην πρώτη γραμμή της Βουλής, αλλά και στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
(Γιώργος Π. Τερζής)